Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen kielipoliittisen ohjelman

Puolueiden tulee käynnistää asiapohjainen kansalaiskeskustelu kielikoulutuksesta.

28.9. 2:00

Hallituksen budjettiriihen päätös vuosiviikkotunnin lisäyksestä B1-kielen opetukseen oli läpihuutojuttu. Miljoona euroa suunnitteluun ja kymmenen miljoonaa ruotsin lisäoppitunteihin vuodessa ei opetusministeriön budjettia kaada. Mutta onko tässä koko totuus?

Oppituntien lisäyksellä paikataan kyllä niitä haittoja, joita ruotsin varhentaminen 6. luokalta alkavaksi aiheutti. Tavoitteena ollut motivaation ja ruotsin oppimistulosten paraneminenhan ei tuolloin toteutunut.

Tehtyä päätöstä Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tervehti ”läpimurtona”. Tuleviin hallitusneuvotteluihin puolue onkin varautunut tuomaan 12 kielipoliittista lisävaatimusta, jotka voivat yllättää.

Opetusministeri Li Andersson (vas) katsoi ruotsin kielen opetuksen tehostamisen keinoksi paikata kansallista kielivarantoamme. Argumentillaan ”koska Suomi on kaksikielinen maa, on perusteltua, että kaikki opiskelevat toista kansalliskieltä” (HS 3.9.) ministeri alitti riman.

Kielivarannon korjaamiseksi Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen kielipoliittisen ohjelman, joka hyödyntää myös maahanmuuttajakielten potentiaalin. Hajauttamalla pelkän ruotsin opetukseen osoitetun valtavan rahasumman Euroopan valtakielten osalle jokainen kunta pystyy tarjoamaan perusopetukseen viisi suurta kieltä ja ruotsin valinnaisina aineina. Näin kielivarantomme korjautuisi jo noin kymmenessä vuodessa. Myös ruotsin opiskelu elpyisi.

Kaikkien puolueiden on terävöitettävä kielipoliittista ohjelmaansa. Niiden tulee käynnistää asiapohjainen kansalaiskeskustelu kielikoulutuksesta. Ainoastaan kentän paine saa päättäjät tarkistamaan kieli- ja koulutuslainsäädäntöä vastaamaan liberaalin demokratian ja oikeusvaltion perusperiaatetta, oikeudenmukaisuutta.

Paul Betcke

kieltenopettaja, eläkkeellä

Hämeenlinna

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide