Donald Trump tulee vielä vastaan, vaikka et asuisi Amerikassa

Yhdysvaltojen edellinen presidentti on mielessä monissa vaaleissa. Hän kummittelee pitkään eri maiden politiikassa.

6.10. 2:00 | Päivitetty 7.10. 16:07

Hän on kuin paha uni, toisille toiveuni. Kuva vain voimistuu, mitä enemmän on hereillä.

Donald Trumpilla voisi 76-vuotiaana olla muutakin tekemistä, mutta hän näyttää päättäneen kokeilla vielä kerran onneaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa runsaan kahden vuoden kuluttua ja panna maailmankirjat entistä pahemmin sekaisin. Trump voi hyvinkin epäonnistua, mutta hänen toimintansa seurauksena maailmasta jää joka tapauksessa hyvin haavoittuva vaikutelma.

Parhaassa tapauksessa Trumpin suuruudenhulluus voi saada muut hänen kaltaisensa ja heidän yrityksensä näyttämään naurettavilta, mutta Trumpin innoittamia yrittäjiä varmasti riittää.

Kun kesä lähestyi loppuaan, Euroopassa keskityttiin Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan sekä erinäisiin kotimaisiin kiistoihin. Sillä aikaa Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI teki kotietsinnän Trumpin omistamaan Mar-a-Lagon ylelliseen lomakeskukseen Floridassa. Etsinnällä oli kaikkien tarpeellisten tuomioistuinten hyväksyntä. Saaliina oli laatikkokaupalla salaisia asiakirjoja, joita ei saisi olla edes entisen presidentin hallussa.

Kuka tahansa muu olisi saman tien menettänyt mahdollisuutensa politiikassa, ja vankila olisi jo häämöttänyt, mutta Trump jatkoi marssiaan. Hänen kannattajansa olivat kaduilla heti seuraavana päivänä vaatimassa muun muassa FBI:n edustajien päitä vadille.

Trump on kestävä. Yksi näyttö kestävyydestä on, että hänen tukemansa republikaanien kovan siiven ehdokkaat ovat pärjänneet pääasiassa hyvin esivaaleissa ennen marraskuun kongressivaaleja. Hänen suojattinsa muun muassa voitti murskaluvuin Trumpin vihollisen, Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenen Liz Cheneyn Wyomingin esivaalissa.

Trump innoittaa uusia yrittäjiä.

On eri asia, kuinka käy syksyn kongressivaaleissa, ja vuoden 2024 presidentinvaalissa Trump on joka tapauksessa ansainnut paikan populistien kaapin päällä. Sieltä hän innoittaa yhä uusia äärilaidan yrittäjiä, jotka haluavat kokea vallan huumaa tulevina vuosina.

Trumpin ihailijoita tulee läheltä ja kaukaa.

Yksi avoimesti Trumpia ja sotilasvallankaappauksia ihaileva on Brasilian presidentti Jair Bolsonaro. Brasiliassa oli presidentinvaalien ensimmäinen kierros viime viikonloppuna ja toinen on lokakuun lopussa. Toiselle kierrokselle selvisivät Bolsonaro ja ennenkin presidenttinä ollut vasemmiston Luiz Inácio Lula da Silva. Häviöstään varma Bolsonaro ilmoitti etukäteen pitävänsä vaalitulosta väärennettynä, ja hän vihjaili sotilasvallankaappauksen mahdollisuudesta ainoana hyvänä ratkaisuna. Se muistuttaa suuresti Trumpin toimintaa.

Toivottavasti Brasiliassa on kohtuullisesti toimiva oikeuslaitos ja riittävästi kansalaisia, jotka muistavat edellisen sotilasvallan.

Ilman Trumpin esimerkkiä Bolsonaro ei olisi yhä niin vahvoilla. Ja seuraavia Trumpin esimerkin innoittamia yrittäjiä riittää niin Brasiliassa kuin muissakin maissa.

Lähempänä Länsi-Euroopassa Ukrainan sota on saanut oikeistopopulistiset ääriliikkeet pysymään melko hiljaa Trumpista. Ei kuitenkaan kokonaan.

Suomessa perussuomalaisten jyrkkä oikea siipi uskoo yhä Trumpiin. Muukalaisvihamielinen porukka tuonee ensi huhtikuun vaaleissa muutaman prosentin lisän perussuomalaisten kannatukseen, mutta puolueen johto pyrkii selvästi hallitukseen kokoomuksen rinnalla. On kiinnostavaa nähdä, miten paljon maltillisempaa linjaa perussuomalaiset voi ajaa siittämättä rinnalleen uutta Donald Trumpin hengessä toimivaa ääriryhmää.

Trump kannattaa pitää mielessä. Sen ovat tehneet ainakin Ruotsin puolueet. Syyskuun vaaleissa ruotsidemokraatit nousi toiseksi suurimmaksi ryhmäksi heti demarien jälkeen ja sotki hallituskuviot pitkäksi aikaa.

Euroopan politiikan pitäisi olla aika kriisinkestävää, Trumpista riippumatta. On kuitenkin ikävä tosiasia, että hänen maineellaan ratsastavia ryhmiä ilmaantuu yhä lisää. Kaikki ei edes ole Trumpista kiinni, mutta mielellään hän ottaa kaiken kunnian.

Yksi, joka on tästä vain mielissään, on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Putin seuraa varmasti Yhdysvaltojen marraskuun vaaleja tarkasti, sillä Trumpin leirin vahvistuminen vahvistaa myös Putinia – puhumattakaan siitä, jos Trump palaa Yhdysvaltojen presidentiksi.

Kirjoittaja on turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Oikaisu 7.10. kello 16.05: Liz Cheney on Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen, ei senaattori, kuten kolumnissa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide