Perussuomalaiset profiloituu taas ruotsin avulla

29.9. 2:00

Iltalehti kommentoi maanantaina julkistettua perussuomalaisten suomalaisuusohjelmaa.

”Perussuomalaisten mukaan ruotsin kielestä pitäisi tehdä valinnainen kieli peruskouluissa ja luopua sitä koskevista vaatimuksista toisella asteella sekä korkeakouluissa.”

”Perustuslain mukaan suomen ja ruotsin kielillä on yhdenvertainen asema Suomen kansalliskielinä, mutta persujen mukaan nykykäytännöt edustavat lain ylitulkintaa.”

”Perussuomalaiset syyttää myös pakollisia ruotsin kielen opintoja suomenkielisten minäkuvan ja kielellisen samaistumisen häiritsemisestä.”

”Väitteet ovat outoja. Kielten osaaminen ei vaikuta ihmisen kansallisuusidentiteettiin, vaan lisää muiden kulttuurien ymmärrystä ja parantaa uramahdollisuuksia.”

”Perussuomalaiset on kaivanut tunteita herättävän teeman naftaliinista, sillä puolue ehkä toivoo vuoden 2011 ’tilipäivän’ eli ’jytkyn’ toistuvan ensi kevään eduskuntavaaleissa. Vuonna 2011 ’pakkoruotsin’ vastustaminen oli yksi puolueen keskeisistä vaaliteemoista ja leikkauskohde.”

”Perussuomalaiset on osin oikeassa puolustaessaan suomen kielen asemaa etenkin englannin kielen puristuksessa.”

”Suomi ja ruotsi ovat maamme virallisia kansalliskieliä, ja niiden osaaminen kuuluu yleissivistykseen.”

”Ruotsin kielen osaamisesta on suuri apu yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. – – Yhteistyön merkitys korostuu etenkin nyt, kun Venäjä toimii vihamielisesti ja pohjolan puolustusta rakennetaan yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.”

Hufvudstadsbladet pitää suomalaisuusohjelmaa pohjanoteerauksena.

”Hyökkäykset Suomen ruotsinkielisiä vastaan ovat loistaneet puoluepolitiikassa poissaolollaan sen jälkeen kun Sampo Terho ja hänen kaltaisensa ruotsin vihaajat katosivat perussuomalaisista ja pian myös poliittiselta näyttämöltä. Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella perussuomalaista kielipolitiikkaa hillittiin, eikä esimerkiksi ruotsin pakollinen kouluopetus ole ollut asialistalla korkealla Riikka Purran kaudenkaan alussa. Maanantaina ruotsin asema nostettiin taas näkyvästi esiin perussuomalaisten suomalaisuusohjemassa.”

”Nationalistisen puolueen ajatteluun ei selvästikään mahdu kokonainen kansakunta, vaan tiettyä kieltä puhuvia halutaan suosia, ja sen uskotaan tapahtuvan parhaiten kieltämällä ja vähättelemällä kaikkea muuta.”

”Suomalaisuusohjelma on selvä merkki isosta pelosta ja vihasta kaikkea ’tavallisesta’ poikkeavaa vastaan. – – Suomalaisuutta uhkaa kaikki, joka ei ole suomenkielistä. Huomaa, että eduskuntavaalit lähestyvät.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide