Biojätteen keräys saastuttaa ympäristöä

Ympäristöhaittaa syntyy biojätteen mädätyksestä ja keräysautojen päästöistä.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa biojätteistä tehdään multaa ja biokaasua.

29.9. 2:00

Pääkaupunkiseudulla aletaan kerätä biojätettä omakotitaloista (HS 24.9). Tämä ei ole ympäristöystävällistä eikä taloudellista.

Olemme vaimoni kanssa lajitelleet metalli-, muovi-, pahvi-, paperi- ja sekajätteet jo vuosia. Biojätteiden kompostoinnista luovuimme, kun lapset lähtivät ja jätemäärä väheni mitättömäksi. Tuotamme mitatusti viikossa 1,5 kiloa ja vuodessa 70 kiloa biojätettä. Kun jäte mädätetään Ämmässuolla, siitä saadaan multaa kymmenen kiloa ja biokaasua 15 kuutiometriä. Tuoton rahallinen arvo on noin 20 euroa. Biojätteen keräys omakotitalosta maksaa 175 euroa vuodessa.

Ympäristöhaittaa syntyy biojätteen mädätyksestä ja keräysautojen päästöistä. Mädätyksessä metaanista karkaa 20 prosenttia ilmakehään. Metaani on 84 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Pihaltamme haetaan biojätettä keräysautolla 25 kertaa vuodessa. Dieselauto kuluttaa viisi litraa polttoainetta ja päästöt jäävät ilmakehään. Jos jäte kerätään kaasuautolla, mädätyksellä saatava biokaasu tuskin riittää auton polttoaineeksi.

Nyt taloutemme biojätteet kerätään sekajätteenä ja poltetaan Vantaan jätevoimalaitoksessa. Poltosta saadaan vuodessa energiaa 450 kilowattituntia, kolminkertaisesti biokaasuun verrattuna. Jätevoimalassa jätteen kosteus ei haittaa palamista. Poltosta syntyy tuhkaa ja muita päästöjä samalla tavalla kuin koivuhaloista. Kinkkurasvat ja kalannahat ovat erinomaista polttoainetta.

Jätelain 15. pykälän mukaan biojätettä ei tarvitse kerätä, jos keräyksen kokonaisvaikutukset ovat haitalliset. Biojätteen keräily omakotitaloista on ympäristölle haitallista, kallista ja saastuttaa ilmakehää. Sitä ei pidä toteuttaa.

Pauli Savolainen

omakotitaloasuja, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide