Säästöt vaarantavat potilasturvallisuuden

Mitä kuvitellaan käyvän, kun Meilahden sairaala-alueen potilasmäärä lisääntyy melkein sadallatuhannella kävijällä?

30.9. 2:00

Hus-yhtymän hallitus ilmoitti suunnittelevansa muun muassa Malmin yhteispäivystyksen lakkauttamista säästötoimena tulevalle vuodelle (HS 28.9.). Yhtymän hallitus kertoi Malmin ja muiden päivystyssairaaloiden sulkujen säästävän noin 18 miljoonaa euroa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vuosibudjetissa tämä määrä on mitätön. Sen sijaan sillä rahalla tuotettavien palveluiden määrä on kaukana mitättömästä.

Pelkästään Malmin päivystys palvelee vuosittain lähes sataatuhatta potilasta. Jo nyt Itä- ja Pohjois-Helsingin asukkaat on asetettu eriarvoiseen asemaan, kun heidän päivystykselliset psykiatriapalvelunsa ovat siirtymässä kaupungin keskustaan Haartmanin sairaalaan. Tämä eriarvoisuus korostuu entisestään, mikäli myös somaattinen päivystys siirtyy kokonaisuudessaan Meilahden sairaala-alueelle. Kyseessä ovat satojentuhansien ihmisten elintärkeät palvelut, joiden saavutettavuus vaikeutuu huomattavasti.

Läpi kesän on uutisoitu päivystysten ja ensihoidon ruuhkasta. Mitä kuvitellaan käyvän, kun Meilahden sairaala-alueen potilasmäärä lisääntyy melkein sadallatuhannella kävijällä? Tai kun Itä- ja Pohjois-Helsingin perukoilla asuvat eivät kykene omalla kyydillä matkustamaan kauemmas hoitoon ja joutuvat siksi soittamaan ambulanssin tilanteissa, joissa aiemmin pystyivät itse hakeutumaan sairaalaan?

Husin säästötoimet eivät saisi vaarantaa potilasturvallisuutta, mutta niin tässä tulee vääjäämättä käymään. Missä on ministeri Aki Lindén lakialoitteineen, kun häntä kipeästi tarvitaan?

Sairaanhoitaja, Hus Malmin yhteispäivystys

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide