Kaasuputki-iskun luomia pelkoja kannattaa hillitä

30.9. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa, että räjähdysten aiheuttamat Nord Stream -kaasuputkien vuodot Itämeren pohjassa toivat uuden ulottuvuuden Venäjän Ukrainassa aloittamaan hyökkäyssotaan.

”Todennäköisimpänä syypäänä on pidetty Venäjää. Kaasuputket räjäyttämällä sen pyrkimyksenä voisi olla Euroopan yhtenäisyyden ravisteleminen.”

”Olipa kaasuputki-iskun takana kuka tahansa ja olipa motiivi mikä hyvänsä, se osoittaa, että Itämeren alue ei ole turvassa väkivaltaisilta toimilta Ukrainan sodan aikana. – – Isku kaasuputkeen herätti aiheellista huolta myös siitä, miten turvattu Suomen sähköverkko on mahdollisia attentaatteja vastaan.”

Ilkka-Pohjalainen pitää selvänä, että Venäjä on valmis tekemään mitä tahansa iskuja ja operaatioita, joilla se voi häiritä muita maita ja lamauttaa tai tuhota niiden infrastruktuuria.

”Jatkamalla tätä surkeiden päätösten sarjaa Venäjän johto kaivaa itselleen ja tulevaisuuden Venäjälle kuoppaa, josta nouseminen vaatii valtavaa ponnistusta. Mikään itsenäinen valtio ei enää voi rakentaa energiajärjestelmäänsä venäläiselle pohjalle, ja Venäjä taas ei pysty rakentamaan mitään, jollei se saa tuloja energiasta.”

”Tässä tilanteessa suomalaisten kannattaa rauhoittaa mieliä kahdella asialla. Ensinnäkin Venäjän voimat alkavat hiipua. Toiseksi: tähän on varauduttu.”

Ilta-Sanomien mukaan kaasuputki-isku on hybridisodankäyntiä.

”Siihen on vaikea vastata, se herättää hämmennystä ja sillä luodaan tietoisesti epävarmuutta. Iskun jälkeen mietitään tärkeää vedenalaista infrastruktuuria ja sen haavoittuvuutta, mikä on taatusti Venäjän pyrkimyskin.”

”Se tiedetään vanhastaan, että Venäjällä on kykyä esimerkiksi tietoliikennekaapeleiden vahingoittamiseen. Suomessakin tähän tulee varautua, kuten muuhunkin infrastruktuuria koskevaan uhkaan.”

Iltalehti luonnehtii kaasuputki-iskuja malliesimerkiksi hybridioperaatiosta, jolla pyritään luomaan pelkoa, hämmennystä ja eripuraa.

”Kaasuputki-iskun myötä Suomessa on varmistettava, ettei elintärkeissä infrakohteissa ole heikkouksia. – – Yksi iso kysymys Suomelle on myös meriliikenteen turvallisuuden varmistaminen.”

Savon Sanomat toivoo, että Vladimir Putinin tavoittelemaa pelotevaikutusta osataan käsitellä oikein.

”Ei ole väärin pelätä, kun siihen on aidosti syytä, mutta tunne on kanavoitava harkittuun ja määrätietoiseen toimintaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide