Laihdu, läski! Jotkut meistä tarvitsevat suoraa palautetta

Lääkärit puhuvat nykyään niin hienotunteisesti, ettei viesti mene välttämättä perille.

30.9. 2:00 | Päivitetty 30.9. 6:11

Palautteen antaminen on vaikea taito, eikä helppoa ole palautteen saaminenkaan. Siksi palautekeskustelun tuloksena on usein väärinymmärryksiä ja pahaa mieltä. Tästä asiasta kertoivat (HS 28.9.) terapeutti ja työnohjaaja Minna Oulasmaa ja yritysvalmentaja Mika Pesonen.

Kaksikko arvosteli suosittua hampurilaismallia, jossa palautteen varsinainen pihvi piilotetaan kahden sämpylän ja ehkä myös majoneesin sisään. Sillä tavalla pääasia saattaa heidän mukaansa hukkua ja unohtua. Parempi olisi puhua asioista suoraan, mutta tehdä selväksi, että palautteen antaja tarkoittaa toiselle hyvää.

Olen itsekin miettinyt palauteasioita. Minunkin ajatteluni liittyy hampurilaisiin, vaikka toisella tavalla.

Olen 60 ikävuotta lähestyvä lievästi (omasta mielestäni) ylipainoinen mies asiaintilaan liittyvine terveyshaasteineen. Olen lähiaikoina siirtymässä vähärasvaiseen ruokavalioon, vähentämässä alkoholinkäyttöäni ja lisäämässä aerobista liikuntaa. Niin olen ollut 20 viime vuotta.

Syytän ryhtymättömyydestäni lääkäreitä.

Aina lääkärin vastaanotolle mennessäni odotan, että lääkäri luo minuun pitkän katseen, pyörittää murheellisesti päätään ja sanoo: ”Olet paksu. Laihduta tai kuolet!”

Silloin laahustaisin kotiin kuin piesty koira, heittäisin pois kaikki jemmakarkkini ja vannoisin, että nyt alkaa uusi elämä. Voisi se ehkä jopa alkaa. Olihan kyseessä sentään lääkärin määräys.

Hampurilaismallin palautteessa pihvi eli pääasia saattaa unohtua.

Mutta ei sellaista ole tapahtunut. Lääkäri saattaa korkeintaan ohimennen kysäistä painoa ja pituutta ja sanoa, ettei painoa kannata kerätä enää kovin paljon lisää. Varmaan he ajattelevat, että voisin kokea suoran puheen loukkaavaksi. Tiedä vaikka kantelisin tohtorin fat shamingista.

Ihmiset ovat erilaisia. Kaikki eivät halua laihtua tai kuulla huomautuksia painostaan. Heitä tulee kunnioittaa. Toiset kuitenkin tarvitsevat rehellistä palautetta.

En ole varmasti ainoa, joka ei usko, ellei asioita sanota suoraan. Pehmeä palaute tuntuu meistä melkein kehulta. Totta, olenhan minä vähän riskissä kunnossa, viittasi varmaan punttisalimuskeleihini!

Kommunikaatiota voisi parantaa, jos terveystiedoissa olisi kohta, jossa kysyttäisiin, millainen palaute sinulle toimii: raaka, neutraali vai lempeä. Rasti ruutuun. Ja voisihan se toimia muussakin palautteessa.

Kirjoittaja on pääkirjoitus- ja mielipidetoimituksen esihenkilö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide