Kaupan käsienpesun on loputtava

Maatalouden tuottajahintojen nostaminen on välttämätöntä. Vastuu siitä kuuluu myös kaupalle, tukuille ja julkisille hankinnoille.

Kauppaketjujen hintakilpailu on heikentänyt suomalaisten maatilojen kannattavuutta.

3.10. 2:00

SOK:n pääjohtaja Hannu Krook kertoi Savon Sanomien haastattelussa 30.9., että maatilojen lopettaminen heikon kannattavuuden takia on niiden oma asia.

Maatalouden heikko kannattavuus on jatkunut koko 2000-luvun ajan. Vuosien 2008–2009 taantumaa edelsi voimakas elintarvikkeiden tuonnin kasvu Suomeen, mikä taantuman jälkeen jatkui entistä kiivaampana. Tänä vuonna tuonti on jatkanut rajua nousua.

Halvoista ylijäämäeristä koostuvalla tuonnilla kauppa ja tukut estävät kotimaisten elintarvikkeiden terveen hintakehityksen. Tuonnin maksaja on suomalainen maatalous.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2014 iski pahiten suomalaiseen maatalouteen. Pakotteiden myötä elintarvikkeiden vienti Venäjälle loppui. Pakotteiden maksajaksi joutui suomalainen maatalous.

Vuonna 2014 S-ryhmä aloitti ruuan ”halpuuttamisen”. Muut kauppaketjut lähtivät hintakilpailuun mukaan, minkä seurauksena teollisuuden kyky maksaa maatalouden tuottamista raaka-aineista laski merkittävästi. Halpuutusta maksaa suomalainen maatalous.

Maatalouden tuottajahintojen nostaminen on välttämätöntä. Vastuu siitä kuuluu myös kaupalle, tukuille ja julkisille hankinnoille. Mitä huonompaa hintaa nämä toimijat maksavat tavarantoimittajille, sitä huonommaksi jää tuottajahinta. Se tosiasia ei Krookin eikä muiden pääjohtajien käsienpesulla muutu miksikään.

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide