Tulevaisuuskatsaus sivuutti työntekijöiden aseman

Tulevaisuuden päätöksentekijät olisivat tarvinneet tietoa myös työntekijöiden suojelusta ja työelämän kehittämisestä.

3.10. 2:00

Valtioneuvosto julkaisi syyskuussa ministeriöiden yhteisen tulevaisuuskatsauksen, joka on tarkoitettu päättäjien tueksi muun muassa tulevan vaalikauden hallitusohjelmaa laadittaessa.

Työelämän kehittämisestä vastaava työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee tulevaisuuskatsauksessa vihreää siirtymää, digitalisaatiota, innovaatioita, työvoiman kohtaantoa, työllisyysastetta sekä kilpailukykyä ja yrittäjyyttä. Nämä ovat tärkeitä asioita, mutta tulevaisuuden päätöksentekijät olisivat tarvinneet tietoa myös työntekijöiden suojelusta ja työelämän kehittämisestä. Työlainsäädännön uudistustarpeetkin on mainittu katsauksessa ainoastaan kohdissa, joissa käsitellään yritysten sääntelytaakan keventämistä.

Työntekijöiden näkökulma puuttuu tulevaisuuskatsauksesta lähes täysin. Esimerkiksi erilaisten laskutuspalveluiden kautta tehty työ ja alustavälitteinen työ kuvataan uutena yrittäjyytenä ja yrittämisen aloituskynnyksen madaltajina, vaikka näiden työnteon muotojen ongelmat sosiaaliturvaan liittyen mainitaankin. Todellisuudessa alustavälitteinen työ ei useinkaan ole aitoa yrittäjyyttä, vaan se täyttää työsuhteen tunnusmerkit, kuitenkin ilman työsuhteen tuomaa turvaa. Nämä ilmiön ongelmat on sivuutettu katsauksessa kokonaan.

Myös muut työelämän epävarmuutta kuvaavat ilmiöt, kuten määräaikaiset työsuhteet, toimeentuloon riittämätön osa-aikatyö, työmarkkinarikollisuus ja työntekijöiden hyväksikäyttö olisivat ansainneet katsauksessa osansa.

Työelämän vastuuministeriöltä olisi voinut odottaa sääntelyn virtaviivaistamisen sijaan ehdotuksia näiden ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Toivottavasti seuraavan vaalikauden hallitusohjelmassa työelämän ja työntekijöiden oikeuksien kehittäminen saa suuremman roolin kuin ministeriöiden tulevaisuuskatsauksessa.

Paula Ilveskivi

lakimies, SAK

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide