Vanhemmat, viekää lapset ulos liikkumaan

Liikunnanopettajana tunnen suurta surua niiden lasten puolesta, jotka jo alakouluikäisinä ovat selvästi ylipainoisia.

4.10. 2:00

Raisa Omaheimon kritiikki laihduttamiseen (Laihduttamisen loppu, HS 2.10.) ontuu pahan kerran. HS:n kirjoituksessa ei viitattu sanallakaan juurisyihin.

Kukaan lapsi ei synny ”lihavana”. Perusravintotottumukset ja liikkumiseen sekä ulkoiluun ohjaava kodin kasvatus on tärkein asia lihavuuden ehkäisyssä. Työssäni koulun liikunnanopettajana törmään joka opetusryhmän kohdalla tähän asiaan.

Tunnen suurta surua niiden lasten puolesta, jotka jo alakouluikäisinä ovat selvästi ylipainoisia. Tämä aiheuttaa sen, etteivät he pysy ikätovereidensa vauhdissa mukana ja väsyvät jo lyhyestäkin liikkumisesta tai leikistä. Tällöin lapsi tavallaan syrjäytyy muiden seurasta. Se ei todellakaan tee hyvää itsetunnon kehittymiselle.

Haluan rohkaista pienten lasten vanhempia: viekää lapsenne ulos, puistoon, metsään tai edes kotipihalle jo taaperoiästä lähtien. Ei myöskään olisi haitaksi, että ennen kouluikää lapsilla olisivat edes jotenkin hallinnassa uimataito, luistelu ja peruskehonhallinta. Tämä ei ole ylivoimainen tehtävä, ja siihen saa apua myös urheiluseuratoiminnasta ja kaupungin tarjoamista liikuntapalveluista. Näin lapsella on paljon helpompi alku koulutiellä ja mahdollisuus välttyä jopa koko elämää varjostavilta epätoivoisilta laihdutusoperaatioilta.

Liikunnanopettaja

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide