Velkaa ei pidä ottaa huolettomasti

Etenkään suurituloisille suunnatut veronalennukset eivät hyödytä taloutta, toisin kuin koulutukseen sijoittaminen ja työllisyyttä vahvistava suhdannepolitiikka.

4.10. 2:00

Pääkirjoitus (HS 3.10.) antoi väärän kuvan vasemmiston suhtautumisesta velkaan. Lehti lainasi Twitter-keskusteluissa kirjoittamiani lauseita irrallaan asiayhteydestään.

Ei ole mielipide vaan fakta, että valtio on ottanut pysyvästi korottomia lainoja tällä hallituskaudella. Tietysti siitäkin lainasta voi tulla ongelma, jos velkoja uusitaan korkeakorkoisilla lainoilla. Pääkirjoituksen siteeraamassa Twitter-keskustelussa oli kyse siitä, kannattaako Suomen ottaa korotonta lainaa vai myydä tuottavaa valtio-omaisuutta. Koko pointtini oli, että myymällä tuottavaa omaisuutta velka kasvaa pitemmällä aikavälillä. Tästä on Suomen historiassa valitettavan paljon esimerkkejä.

Velkaa ei pidä ottaa huolettomasti, ja olemmekin vastustaneet velkaa lisääviä oikeiston esittämiä suuria veronalennuksia. Etenkään suurituloisille suunnatut veronalennukset eivät hyödytä taloutta, toisin kuin koulutukseen sijoittaminen ja työllisyyttä vahvistava suhdannepolitiikka. Vahva talous- ja työllisyyskehitys onkin pienentänyt koronapandemian julkiseen talouteen synnyttämää mittavaa epätasapainoa. Tämä on onnistuneen talouspolitiikan ansiota.

Suomen julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on lähes neljänneksen pienempi kuin euroalueella keskimäärin ja Euroopan komission mukaan Suomen velkakestävyys on vahvalla tasolla.

Jussi Saramo

vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide