Suomeen tulisi luoda kokonaan uusi tutkintojärjestelmä

Uusi tutkintojärjestelmä tukisi oikeudenmukaisesti koko ikäluokan koulutuksellisia tavoitteita.

5.10. 2:00

Miksi vain kirjoittamalla pääsee ylioppilaaksi? Esitin tämän kysymyksen HS:n mielipidepalstalla jo vuonna 1998. Jälleen on asetettu kysymys ylioppilaskirjoitusten mielekkyydestä (HS Pääkirjoitus 1.10.).

Tilanne on nyt kuitenkin aivan uusi. Koko ikäluokka on nyt velvoitettu suorittamaan toisen asteen tutkinto – hyvä niin! Täytettyään oppivelvollisuuden nuorilla pitäisi olla yhtäläiset ja tasa-arvoiset oikeudet ja mahdollisuudet päästä jatkokoulutukseen niin halutessaan. Tämän perustuslaillisen oikeuden toteutuminen ei ole mahdollista niin kauan kuin osa valmistuneista arvioidaan suhteellisia ja osa kriteeripohjaisia arviointimenetelmiä käyttäen.

Kuinka tällöin saamme ammatillisesta koulutuksesta ja lukiosta valmistuneet keskinäiseen oikeudenmukaiseen järjestykseen? Emme mitenkään.

Ainoa ratkaisu asiaan on, että toisella asteella on vain yksi tutkinto – ylioppilastutkinto. Se tulisi voida koostaa opiskelijan suuntautumisen mukaan niin lukio- kuin ammatillisen koulutuksenkin opintokokonaisuuksista. Toisen asteen koulutuksen sisällön yleisjäsennyksen tulisikin korostaa nykyistä enemmän metodista sivistystä ainekohtaisen ryhmittelyn sijaan.

Siten Ylioppilastutkintolautakunta ja Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) olisi yhdistettävä. Niiden tulisi rakentaa uusi tutkintojärjestelmä, joka tukee oikeudenmukaisesti koko ikäluokan koulutuksellisia tavoitteita.

Valitettavasti juuri tehty oppivelvollisuuden laajentaminen toteutettiin sosiaali- eikä koulutuspoliittisin tavoittein. Niinpä joudumme kamppailemaan vanhentuneen koulutusjärjestelmämme yksityiskohtien korjaamisen kanssa koko tämän vuosikymmenen. Edessä on siirtyminen opintojärjestelmään.

Matti Vesa Volanen

koulutustutkija (eläkkeellä), psykologian tohtori

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide