Keisarinnankivellä on historiallinen merkityksensä

Vastaavien julkisten monumenttien kaataminen on isku historian totuuksia ja kertomuksia vastaan.

Keisarinnankivi kuvattuna vuonna 1887.

13.10. 2:00

Olli Sumari vaati (HS Mielipide 8.10.) Keisarinnankiven vaakunakotkan poistamista.

Arkkitehti C. L. Engelin suunnittelema Keisarinnankivi ja sen huippuun lintumaalari Magnus von Wrightin piirtämä kaksoiskotka rinnassaan Suomen leijona – Suomen autonomisen suuriruhtinaskunnan tunnus – pystytettiin vuonna 1835.

Monumentti on kiitollisuuden osoitus köyhien asemaa esiin tuoneelle keisarinna Aleksandralle ja samalla muisto keisari Nikolai I:n ja keisarinnan vierailusta vuonna 1833. Hanketta tuettiin muun muassa kansalaiskeräyksellä.

Venäjän helmikuun vallankumouksen aikoihin vuonna 1917 täällä olleet venäläiset matruusit riistivät kaksoiskotkan alas, jolloin se rikkoutui. Osat varastoitiin. Kaksoiskotka restauroitiin vuonna 1971 noudattaen 39:n eri puolueisiin kuuluneen kaupunginvaltuutetun aloitteesta luotua Helsingin muistomerkkien entisöintisuunnitelmaa. Kaksoiskotkan palautuksesta monumentin oleellisena osana oli informoitu Neuvostoliiton suurlähetystöä.

Sivistysvaltio kunnioittaa historiaansa.

Olin kaupunginmuseon johtajana saanut tehtäväksi hoitaa kaksoiskotkan obeliskin huipulle. Se tapahtui kahden pelastuslaitoksen tikasauton avulla – hiljaisesti perjantaina illansuussa joulun alla vuonna 1971. Mediaa ei ollut kutsuttu. Palautus koettiin luontevana eikä se aiheuttanut mitään suurempaa keskustelua tai näkyvyyttä mediassa.

Keisarinnankivellä kaksoiskotkineen on oma historiallinen merkityksensä. Vastaavien julkisten monumenttien kaataminen on isku historian totuuksia ja kertomuksia vastaan. Sivistysvaltio kunnioittaa historiaansa.

Jarno Peltonen

museonjohtaja, eläkkeellä

Helsingin kaupunginmuseon johtaja 1970–1978

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide