Emme ole vastuussa saastuttamisesta Sambiassa

Tunnemme kaikilta osin myötätuntoa Kabwen asukkaita ja heidän ahdinkoaan kohtaan.

13.10. 2:00

Suomen luonnonsuojeluliiton Anna Pulkan ja Paloma Hannosen kirjoituksessa (HS Mielipide 10.10.) viitattiin Sakatti Miningin emoyhtiöön Anglo Americaniin ja sen rooliin maaperän saastumisessa Kabwessa, Sambiassa.

Tapaus juontaa juurensa yli 50 vuoden taakse, jolloin vuosina 1925–1974 Anglo American South Africa omisti Kabwessa kaivosta ylläpitävän yrityksen osakkeita. Anglo American tarjosi kaivokselle palveluja, mutta ei missään vaiheessa omistanut tai operoinut kaivosta. Kaivosoperaattori oli Zambia Broken Hill Development Company (ZBHDC), joten kaivoksen toimintaan liittyvät asiat, mukaan lukien työntekijöiden terveys, olisivat olleet sen vastuulla. ZBHDC:n sekoittaminen Anglo Americaniin on yksinkertaisesti väärin.

Kaivos kansallistettiin 1970-luvun alussa, ja sitä operoivat useat sambialaiset toimijat 20 vuoden ajan aina vuoteen 1994, jolloin itse kaivos suljettiin. Pulkan ja Hannosen kirjoituksessa ei otettu huomioon tätä ajanjaksoa eikä useiden osapuolten roolia kaivosalueen hoidossa sulkemista seuranneiden vuosien aikana.

Tosiasiassa itse kaivoksen sulkemisen jälkeen kaikenlainen metallien teollinen jalostus on jatkunut tähän päivään asti kaivosalueella ja sen ympäristössä, samoin kuin merkittävä epävirallinen kaivostoiminta. Kaikki tämä vaikuttaa jatkuvasti paikalliseen ympäristöön.

Olemme luonnollisesti huolissamme Kabwen tapauksesta ja siitä aiheutuvasta kärsimyksestä. Saastuminen ei ole hyväksyttävää missään. Tunnemme siis kaikilta osin myötätuntoa Kabwen asukkaita ja heidän ahdinkoaan kohtaan. Puolustamme kuitenkin itseämme, koska emme koe olevamme vastuussa nykytilanteesta.

Pertti Lamberg

Anglo American, Sakatti-projektin päällikkö

toimitusjohtaja, AA Sakatti Mining oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide