Poliittiset virkanimitykset ovat mainehaitta Suomelle

Tämä epäkohta tulisi korjata esimerkiksi julkishallinnon virkanimityksiä koskevalla lailla.

14.10. 2:00

Kansainvälisten tilastojen mukaan Suomi on yksi vähiten korruptoituneita maita. Perinteiset määritelmät eivät näytä tunnistavan korruptiota, joka liittyy poliittisiin virkanimityksiin ylimmässä julkishallinnossa, kuten keskusvirastoissa ja ministeriöissä.

Nykyisen hallituksen valtiosihteerit ja erityisavustajat huolehtivat muun muassa poliittisesta ohjauksesta huippuviranhaltijoille, jotka saattavat edustaa omaa tai muuta hallituspuoluetta. Poliittisesti sitoutumattomat viranhaltijat pystyisivät objektiivisemmin ja tasapuolisemmin huolehtimaan suurempien kokonaisuuksien eduista.

Jäsenkirjavalinnat loukkaavat sitoutumattomien oikeuksia edetä urallaan yhdenvertaisesti poliittisesti sitoutuneiden kanssa. Tämä epäkohta tulisi korjata pikimmiten esimerkiksi julkishallinnon virkanimityksiä koskevalla lailla. Poliittisten virkanimitysten korruptio on kansainvälisesti Suomelle vähintäänkin mainehaitta.

Veikko Pöyhönen

opetusneuvos, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide