Vanhusten suunterveyden hoito on saatava kuntoon

Monelle vanhukselle suuhygieniasta huolehtiminen itsenäisesti ei ole enää mahdollista.

15.10. 2:00

Tämän päivän vanhusten terveydentila eroaa aiemmista sukupolvista muun muassa siten, että useimmilla on omat hampaat tekohampaiden sijaan. Vanhukset ovat hoitaneet suunterveyttään ja usein maksaneet siitä kalliit, yksityiset hammaslääkärikulunsa korkean verotuksensa lisäksi. He ovat huolehtineet ja säilyttäneet omat hampaansa ja osanneet tätä myös muun terveydentilansa ohella arvostaa.

Mitä tapahtuu, kun tämän päivän vanhus elämänsä loppuvuosina joutuu raihnaisuuttaan kunnan kotihoidonpalvelujen tai hoivakotien asiakkaaksi? Suuhygieniasta huolehtiminen ei ole itselle enää mahdollista. Kädet eivät toimi harjaamisessa eikä siihen ole liioin apua saatavilla. Vanhuksen saaminen hammaslääkärin tuoliin ei ole niitä helpoimpia tehtäviä.

Hyvä suunterveys olisi kuitenkin ikäihmisellekin elintärkeää. Suu kuivuu syljen erityksen vähetessä ja monien lääkkeiden vaikutuksesta. Karies pääsee jylläämään ja ientulehdukset ovat arkipäivää. Huono suunterveys altistaa myös monille muille sairauksille, tutkimusten mukaan muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle ja reumasairauksille.

Huono purenta, kivut limakalvoilla ja suussa yleisestikin vaikeuttavat syömistä ja estävät hyvää ravitsemusta. Kokemuksemme on, että kunnissa on nostettu kädet pystyyn vanhusten suun hoidossa. Hammaslääkärit eivät tee koti- tai laitoshoitokäyntejä eikä hammashoitoyksikköä ole hoivakotien yhteydessä.

Vakituiset suuhygienistien ammatilliset palvelut puuttuvat henkilöiltä, jotka ovat tottuneet hampaidensa hyvään hoitoon. Hoidon taso romahtaa samalla kuin muu kuntokin. Näin joudutaan hampaiden poistoihin, mikä heikentää yleistä terveydentilaa ja vaikeuttaa sosiaalisia tilanteita. Tilanne aiheuttaa myös häpeää omia hampaita ikänsä hoitaneelle.

Nyt on kuitenkin tullut oiva mahdollisuus parantaa tilanne. Uudet hyvinvointialueet voivat ottaa tulevan vuoden alusta alkaen vanhukset kohde- ja malliryhmäkseen siihen, miten palveluja parannetaan, kun tahtoa, tietämystä ja osaamista on yllin kyllin. Jokainen alue ottakoon riittävät hammaslääkäri- ja suuhygienistipalvelut niitä tarvitsevien ikäihmisten saataville niin kotihoidossa kuin laitoksissa. Nyt ne palvelut ovat retuperällä.

Liisa Hyssälä

hammaslääketieteen tohtori, ministeri, Lieto

Marja Irjala

kasvatustieteen tohtori, järjestöneuvos, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide