Suhtaudutaanko ihmissuhteisiin ja seksiin jo liian kevyesti?

Miten pienet lapset sijoittuvat kahden tai useamman aikuisen ihmissuhdeverkostoon?

Monisuhteisuus herättää ristiriitaisia tunteita.

14.10. 2:00

Helsingin Sanomat on julkaissut useita kirjoituksia monisuhteisuudesta (viimeksi 10.10.). Niissä näkökulma on ollut itseään toteuttavien ja parisuhdettaan pohtivien aikuisten. Kasvatustieteilijänä toivon, että asiaa lähestyttäisiin myös lasten kannalta.

Edustan ihmiskäsitystä, jossa ihminen on erottamaton kokonaisuus. Ajattelen ratkaisuissa ensisijaisesti lapsen etua. Miten pienet lapset sijoittuvat tähän kahden tai useamman aikuisen ihmissuhdeverkostoon?

Ajat ja ajattelut muuttuvat. Ennen seksistä puhuttiin salassa. Sitten keskustelu tuli julkiseksi. Siinä painottuivat ehkäisyn opastus ja seksitaudit. Nyt seksiä ”harrastetaan”. Kielikuvat kertovat syvimmän totuuden ihmisen ajattelusta. Harrastamiseen vertaaminen muokkaa seksiin suhtautumista kevyemmäksi. Muuttuvatko ihmissuhteet ja seksi jo liiankin kevyiksi ja miten ilmiö vaikuttaa lasten elämään?

Aikuisten seksin väistämätön ulottuvuus on aina mahdollisuus uudesta elämästä ja mahdolliset jo olemassa olevat lapset. Pitkäkestoiset luotettavat kiintymyssuhteet ovat lapsen suotuisan kehityksen edellytys. Lapsen oman kehityksen eri vaiheissa perhemuotojen ja ihmissuhteiden muutokset vaativat paljon huomiota ja lapsentasoista vuorovaikutusta.

Seija Mahlamäki-Kultanen

filosofian tohtori, Punkalaidun

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide