Talous kuntoon kuntalaisten avulla

Moni suomalainen haluaisi osallistua enemmän, jos se olisi nykyistä helpompaa.

16.10. 2:00

Pääkirjoituksessaan (9.10.) Helsingin Sanomat peräänkuulutti uudenlaista kuntatalouden osallistumisen mallia, jossa kaupunkilaisilla olisi nykyistä isompi rooli. Kysymys on tärkeä. Sitran tuore selvitys kertoo, että moni suomalainen haluaisi osallistua enemmän, jos se olisi nykyistä helpompaa. Kuntalakikin ohjaa tähän.

Suomen kunnissa tunnetaan osallistuvan budjetoinnin versio, jossa tavalliset kuntalaiset päättävät tietyn määrärahan käyttämisestä konkreettisiin hankkeisiin. Se avaa kuitenkin vasta hyvin pienen näköalan kuntien koko talouteen.

Onkin aika kehittää Suomeen uudenlainen osallistavan taloussuunnittelun malli. Toimiakseen sen tulee kytkeytyä talouden suunnittelukäytäntöihin, mahdollistaa vaihtoehtojen puntarointi ja riittävän laaja osallistuminen sekä tukea poliittista päätöksentekoa.

Kokemuksia voidaan ammentaa maailmalta – sekä Pieksämäeltä. Siellä asukkaat tekivät kymmeniä ehdotuksia kaupungin talouden tasapainottamistyöhön kesällä 2015. Pohdittiin palveluiden toteuttamistapaa, synergiaetuja ja vipuvaikutuksia. Tuloksena olivat seitsemän miljoonan euron säästöt sekä parantuneet yhteistyön rakenteet.

Muuallakin kuntalaisten ottaminen mukaan talouden suunnitteluun voisi lisätä ymmärrystä ja avata keskustelua tulevaisuudesta, kriisien ennaltaehkäisystä sekä kestävistä ratkaisuista.

Pauli Saloranta

asiantuntija

Tuula Tiihonen

johtava asiantuntija, Sitra

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide