Tilojen ahtaus on pakottanut päiväkodit luoviin ratkaisuihin

Päiväkodeissa lapsiryhmiä on perustettu muun muassa kokoushuoneisiin, jolloin palaverit pidetään kahvihuoneessa ja kahvitauot kuraeteisessä.

Tilojen ahtaus vaikeuttaa monen päiväkodin toimintaa.

15.10. 13:15

Olen iloisena seurannut uutisia toimenpiteistä, joilla varhaiskasvatuksen kriisiytynyttä tilannetta yritetään ratkaista.

Niin tärkeää kuin onkin esimerkiksi lisätä koulutuspaikkoja, korottaa palkkoja sekä kohdentaa resursseja tarkoituksenmukaisesti, tilanne ei tule paranemaan, ellei meillä varhaiskasvatuksessa työskentelevillä ole työrauhaa ja tarkoituksenmukaisia tiloja joissa toimia.

Jo nyt ahtaisiin tiloihin on jatkuvasti painetta sijoittaa lisää lapsia ja henkilökuntaa. Esimerkiksi tukea tarvitseville lapsille myönnetään ryhmän pienennys, mutta tämä ei vaikuta tilapaikkoihin. Näin ollen toisaalle yksikössä sijoitetaan enemmän lapsia ja tehdään luovia ratkaisuja: leikitään eteisessä, syödään porrastetusti ja levätään vuorotellen jumppasalissa. Seurauksena kiireen tuntu lisääntyy, kun joudutaan aikatauluttamaan päivän ohjelma minuutilleen.

Sen lisäksi, että yksikön – tai jopa varhaiskasvatusalueen – sisällä siirrellään henkilökuntaa päivittäin ryhmästä toiseen, ovat työtilat olemattomat. Varhaiskasvatuksen opettajat pitävät keskusteluja etäyhteyksin pukukopeissa ja kouluttautuvat paperivarastossa. Lapsiryhmiä on perustettu muun muassa kokoushuoneisiin, jolloin palaverit pidetään kahvihuoneessa ja kahvitauot kuraeteisessä.

Koen edelleen päivittäin iloa tehdessäni työtä lasten kanssa. Jokainen voi kuitenkin miettiä, kuinka kauan jaksaisi tehdä mielekästäkään työtä oloissa, joissa aamulla ei tiedä, missä työtänsä tekee, onko mahdollisuutta toteuttaa omaa työtehtäväänsä, tai löytyykö työtehtävien suorittamiselle tiloja lainkaan.

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide