Oho, lapset eivät sopeutuneetkaan vanhempiensa eroon

Erityisesti menneinä vuosina on toisteltu, että lapset kyllä sopeutuvat vanhempiensa eroon.

16.10. 2:00

Riku Salmivuori kirjoitti (HS Mielipide 14.10.) Suomea leimaavasta oho-politiikasta ja Seija Mahlamäki-Kultanen aikuisten ihmissuhteiden vaikutuksista lapsiin (HS Mielipide 14.10.). Näiden kirjoitusten innoittamana esittelen seuraavan oho-ilmiön.

Erityisesti menneinä vuosina on toisteltu, että lapset kyllä sopeutuvat vanhempiensa eroon. Tutkimusteni perusteella näin ei läheskään aina ole. Ero voi vaikuttaa heikentävästi muun muassa lapsen mielenterveyteen sekä kykyyn muodostaa aikuisiässä vakiintunut parisuhde.

Väitänkin, että osa Suomen syntyvyyden laskusta ja mielenterveysongelmien kasvusta juontaa juurensa 1980-luvun lopun avioliittolain muutokseen ja sitä seuranneeseen erojen määrän kasvuun. Ero ei ole aina huono asia, mutta on väärin väittää, etteikö se voisi vaikuttaa radikaalistikin lasten edessä olevaan elämään ja sitä kautta myös yhteiskuntaan.

Matti Eskelinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide