Osteoporoosi on luultua vaarallisempi

Murtumien ehkäisy on mahdollista.

7.11. 2:00

Lonkkamurtumien hoitoon käytetään Suomessa vuosittain 180 miljoonaa euroa. Tämä rahareikä olisi kurottavissa umpeen murtumariskin pienentämisellä eli kaatumistapaturmien ehkäisyllä ja osteoporoosin hyvällä hoidolla.

Yleisimmin lonkkamurtuma tapahtuu kaatumisen yhteydessä, jolloin syntynyt vamma vaatii välitöntä leikkaushoitoa ja kuntoutusta.

Pienentynyt luuntiheys on lähes joka toisen ikääntyneen ihmisen ongelma. Kun ihminen saa kerran osteoporoottisen murtuman, on seuraavan murtuman riski 2–4-kertainen.

Lonkkamurtuma heikentää henkilön toimintakykyä, johtaa avuntarpeen lisääntymiseen ja vaatii usein pitkäaikaishoitoon siirtymistä. Mikä pahinta, joka viides lonkkamurtumapotilas menehtyy vuoden sisällä murtuman saatuaan.

Suomen tämänhetkisessä väestörakenteessa iäkkäiden kansalaisten määrä kasvaa nopeaa tahtia. Panostetaan hoitopolkuun ja seulotaan, tunnistetaan ja hoidetaan osteoporoosia sairastavat sekä tarjotaan oikeanlaista liikuntaa kohonneessa kaatumisriskissä oleville.

Osteoporoosin hyvä hoito ja kaatumisen ehkäisy kannattavat. Nyt on aika oikoa osteoporoosin hoidon haasteet.

Noora Koponen

kansanedustaja (vihr), fysioterapeutti

Ansa Holm

Luustoliiton toiminnanjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide