Mökkisaaremme johdinalueelta raivataan puut turhaan

Onko maanomistajien tasapuolinen kohtelu riittävä syy kaataa puut, jotka eivät aiheuta uhkaa sähköturvallisuudelle?

Voimalinjoja Vantaalla.

23.10. 2:00

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuminen edellyttää hiilinielujen, kuten puiden, suojelua. Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid on asettanut verkon kunnossapidossa ensisijaiseksi arvokseen maanomistajien tasapuolisen kohtelun. Tähän vedoten Fingrid kaataa puuston johdinalueilta ympäristöarvoista piittaamatta ja sähköturvallisuuden asettamista vaatimuksista riippumatta.

Tämä konkretisoituu kesämökkisaaressamme Saimaalla: täysikasvuiset puut, joita ei katsottu tarpeelliseksi kaataa edes linjan rakennusvuonna 1977, on nyt päätetty kaataa. Fingrid myöntää, ettei hakkuu perustu puiden aiheuttamaan uhkaan sähköturvallisuudelle.

Toisena perusteluna toiminalleen Fingrid esittää liikkumisen mahdollistamisen alueella. Tämä on nurinkurista: 5–7 vuoden välein tehtävä raivaus johtaa vääjäämättä alueen pusikoitumiseen eikä alueella enää pysty liikkumaan etenkään, kun raivausjäte jätetään niille sijoilleen. Alueella liikkuminen olisi vaivatonta, jos raivaukset jätettäisiin tekemättä.

Kyse ei ole vain yhdestä saaresta, vaan periaatteen mittakaava kasvaa yhä, kun voimalinjoja rakennetaan esimerkiksi tuulivoimaloita varten.

Laki antaa Fingridille oikeudet turvata sähkönjakelun huoltovarmuus. Mitä kaikkea huoltovarmuuteen liittymätöntä voidaan tehdä huoltovarmuuteen vedoten? Onko Fingridin nykyinen toiminta sen omistajien tiedossa, joihin lukeutuu muun muassa Suomen valtio? Fingridin kaltaisen yrityksen uskoisi kantavan enemmän vastuuta toimintansa seurauksista.

Anna Tulkki

Hyvinkää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide