Oikea-aikainen kuntoutus kuuluu sote-kriisin ratkaisulistalle

Kuntoutuksen ammattilaisten osaamista hyödynnetään edelleen aivan liian myöhäisessä vaiheessa.

31.10. 2:00

Helsingin Sanomat etsi (17.10.) ratkaisua sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiin eri näkökulmista. Yksi oleellinen tekijä jäi vastauksista kuitenkin puuttumaan: ongelmia ennalta ehkäisevät kuntoutuspalvelut.

Sote-palveluiden kriisiin tarvitaan lääkkeeksi sekä nopeita ratkaisuja että pidemmän aikavälin tavoitteisiin tähtääviä korjausliikkeitä. Kuten HS:n jutussa tuli esiin, ongelma on niin laaja, että sitä ei ratkaista vain hoitajatyöpanokseen tai lääkäreiden työjärjestelyihin vaikuttamalla. Nyt on viimeinen hetki kääntää sote-palveluiden kehittämisen suuntaa ennalta ehkäiseviin kuntoutuspalveluihin.

Kuntoutuksen ammattilaisten, kuten toimintaterapeuttien, osaamista ja toimintakyvyn asiantuntijuutta hyödynnetään koko sote-palveluiden kentällä edelleen aivan liian myöhäisessä vaiheessa. Nyt asiakkaat ohjautuvat lähetteellä toimintaterapeutin vastaanotolle toimintakyvyn arviointiin usein vasta siinä vaiheessa, kun arjessa on jo merkittäviä ongelmia ja avuntarve on suuri.

Asiakkaiden tulee saada kontakti toimintaterapeuttiin heti, kun toimintakyky on syystä tai toisesta uhattuna. Kun toimintakykyä – pukeutumista, ruoanlaittoa tai kaupassa käymistä – tuetaan riittävän varhain, ihmisten oma merkityksellinen arki ja käytännössä esimerkiksi kotona asuminen mahdollistuvat pidempään.

Tähän on nyt mahdollista vaikuttaa suunnittelemalla hyvinvointialueiden palvelut siten, että kuntoutuksen ja toimintakyvyn asiantuntijoiden osaamista hyödynnetään oikea-aikaisesti ja asiakkaat ohjataan jo varhaisessa vaiheessa näiden palveluiden piiriin.

Anu Halonen

puheenjohtaja, Suomen toimintaterapeuttiliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide