Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto voidaan toteuttaa turvallisesti

Apteekkien ammattilaiset kouluttautuvat parhaillaan ollakseen valmiita opastamaan potilaita biologisten lääkkeiden annostelulaitteiden käytössä.

23.10. 2:00

Potilasjärjestöt nostivat huolen biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon turvallisuudesta (HS Mielipide 20.10.). Huoli on aiheellinen. Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto vaatii hyvää suunnittelua ja yhteisiä toimintamalleja, eikä se sovi kaikille potilaille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoon liittyvän lainsäädännön hyvissä ajoin – yli vuosi ennen sen voimaan tuloa – jotta potilaat ja lääkärit ehtivät varautua siihen.

Kuten potilasjärjestöt esittivät, on olemassa biologisten lääkkeiden käyttäjiä, joille vaihdosta voisi aiheutua lääkitysturvallisuusriski, tai joille uusi annostelulaite olisi hankala käyttää. Näitä tilanteita varten lääkäri arvioikin lääkettä määrätessään, voidaanko vaihto tehdä turvallisesti apteekissa vai kirjataanko reseptiin vaihtokielto. Myös potilaalla on oikeus kieltää lääkkeen vaihto apteekissa, tosin silloin hänen maksuosuutensa lääkkeen hinnasta voi nousta tuntuvasti.

Biologiset lääkkeet ovat kalliita ja aiheuttavat lääkekorvausmenojen kasvua. Apteekkivaihdon tavoitteena on alentaa biologisten lääkkeiden hintoja lisäämällä niiden hintakilpailua ja siten leikata yhteiskunnan lääkekorvausmenoja. Samalla lääkkeen käyttäjienkin lasku kevenee.

Apteekkien ammattilaiset kouluttautuvat parhaillaan ollakseen valmiita opastamaan potilaita biologisten lääkkeiden annostelulaitteiden käytössä. Haluamme hoitaa meille annettavan vastuun hyvin. On tärkeää, että hyvinvointialueilla apteekit otetaan mukaan suunnittelemaan potilaiden sujuvia ja turvallisia lääkehoitopolkuja.

Tavoiteltaessa säästöjä on muistettava, että kallein lääkehoito on epäonnistunut lääkehoito. Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdolla saadaan hyötyjä, kun se kohdistetaan niihin potilaisiin, jotka voivat vaihtaa käyttämänsä valmisteen edullisempaan ilman ongelmia.

Yhtä tärkeää on tunnistaa ne potilaat, joille apteekkivaihto ei sovi, ja varmistaa lääkärin vaihtokiellon avulla, että he voivat jatkaa tutun ja turvallisen lääkkeen käyttöä jatkossakin.

Charlotta Sandler

farmasian tohtori, farmaseuttinen johtaja

Suomen apteekkariliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide