Äitini asioiden hoito Suomi.fi-palvelussa tyssäsi alkuunsa

Edunvalvojalla ei ole oikeutta valtuuttajan puolesta hoitaa esimerkiksi verotus-, pankki- ja terveysasioita Suomi.fi:ssä.

24.10. 2:00

Vanhalla äidilläni oli todettu lievä Alzheimerin tauti. Hän oli käynyt vuosi aikaisemmin pankissa tekemässä edunvalvontavaltuutuksen. Hänen saatuaan lievän aivohalvauksen sovimme, että edunvalvontavaltuutus otetaan käyttöön.

Dementian myötä äiti ei enää osannut käyttää tietokonetta eikä nettipankkia. Ennen aivohalvausta hän ajoi autolla pankkiin maksamaan laskuja kassalla. Ruokakauppaa varten hän nosti käteistä automaatista. Kortin tunnuskoodi oli paperilapulla lompakossa.

Äidiltä meni ajokortti ja hänestä tuli kotihoidon asiakas. Päivittäin ruoka tulee terveyskeskuksen kautta. Maaseutukaupungissa palvelu on hyvää ja äiti on tyytyväinen hyvään hoitoonsa.

Digi- ja väestövirastossa (DVV) asia pyöri pari kuukautta. Sitä hidasti muun muassa se, että vahingossa lähetin väärän lomakkeen. Jos edunvalvontavaltuutus on olemassa, pitää lähettää sen vahvistamista pyytävä lomake eikä edunvalvojaa pyytävä lomake. Edunvalvojalta myös edellytetään paljon paperityötä, joten kannattaa lukea DVV:n sivuilta velvollisuudet ennen kuin suostuu edunvalvojaksi.

Kun sain oikeuden hoitaa äitini asioita, luulin kaiken olevan kunnossa. Vaan miten kävikään!

Edunvalvojalla ei ole oikeutta valtuuttajan puolesta hoitaa asioita – esimerkiksi verotus-, pankki- ja terveysasioita – Suomi.fi:ssä. Kun henkilö ei enää ole täysivaltainen, vaan edunvalvonnassa, hän ei enää pysty antamaan Suomi.fi:ssä valtuuksia haluamalleen ihmiselle. Ilmeinen pattitilanne siis.

Olen tullut siihen tulokseen, että edunvalvonnan sijaan olisi pitänyt anoa kaikki mahdolliset oikeudet etukäteen Suomi.fi:ssä silloin, kun äidilläni oli vielä toimiva sähköinen tunnistautuminen.

Kaikki laskut pitäisi laittaa e-laskuiksi tai suoraveloitukseen, jotta mikään lasku ei jää maksamatta. Esimerkiksi sairaalalaskut menevät suoraan perintään, jos henkilö makaa sairaalassa eikä kukaan pysty maksamaan laskuja.

Tytär, 60 vuotta

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide