Tapiola on mennyt pilalle

Tulen surulliseksi ajatellessani sitä, miten huolellisesti aikoinaan on pohdittu kaupunkikuvan kokonaisuutta.

Näkymä Tapiolan keskustaan Merituulentien ja Pohjantien risteykseltä.

27.10. 2:00

Olen seurannut Tapiolan keskustan tuhoutumista 1980-luvulta lähtien (HS 23.10.). Vielä 1980-luvulla sentään juhlapuheissa puhuttiin Tapiolan hengen säilyttämisestä, mutta nykyään ilmeisesti kaikki rakentaminen on Tapiolan hengen mukaista, kun mikä tahansa käy.

Itätuulenkujalle nousevat korkeat asuintalot ovat viimeinen pisara. Kun katsoo keskustaa Otsolahden rannalta käsin, näkyy vain epämääräinen talokasa, jonka korkein kohta on lähes Keskustornin korkuinen. Tulen surulliseksi ajatellessani sitä, miten huolellisesti aikoinaan on pohdittu kaupunkikuvan kokonaisuutta ja määritelty sen maamerkkejä.

Asun Suvikummussa ja kävelen päivittäin Merituulentietä keskustaan. Näkymä on sekava, ja se käy yhä sekavammaksi. Viimeinen lisä julkisivurivistöön on omituinen lasifasadi, jonka kätkemän rakennuksen käyttötarkoitusta voi vain arvailla.

Keskustan tuntumaan Tennis-Tapiolan ympärille – joka puretaan – on rakennettu asuntoja, joista osa opiskelijoille. Tilapäinen asuminen ja kaupalliset palvelut tuntuvat olevan kaupungin toimintohierarkiassa korkeammalla kuin hallinto-, kulttuuri- tai sakraalirakennukset. Olarin hieno kirkko on puserrettu kahden korkean asuintalon kivimuurin väliin.

On ikävää, että metron myötä radanvarrella olevat kaupunginosat pilataan liian tehokkaalla ja laadultaan keskinkertaisella rakentamisella.

Marjatta Varsila

arkkitehti, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lue lisää: Espoo on tuhonnut kruunun­jalokivensä, sanovat Tapiolan kohtaloa surevat palkitut arkki­tehdit

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide