Rishi Sunakin on vaikea lunastaa lupauksiaan

27.10. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa, että Britannian konservatiivipuolue kykeni ratkaisemaan yllättävän nopeasti tuoreimman johtajakriisinsä.

”Jo maanantaina ratkesi, että viime viikolla eroamaan pakotetun Liz Trussin, Britannian lyhytaikaisimman pääministerin, tilalle nousee entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Ajan riento on saarivaltiossa raju, sillä ei ehtinyt kulua kuin kuutisen viikkoa siitä, kun Sunak hävisi Trussille kilpailun kukkulan kuninkuudesta.”

”Konservatiiveille oli tärkeää löytää Trussille nopeasti seuraaja puolueen uskottavuuden rippeiden varjelemiseksi. Sunak oli talouspoliitikkona looginen valinta, koska juuri talous osoittautui nopeasti Trussin kompastuskiveksi. Trussin ensimmäinen ja viimeinen budjettiesitys oli täydellinen fiasko. Yhdellä iskulla Truss raivostutti äänestäjät, romahdutti punnan kurssin ja sai pörssin sekaisin.”

”Edeltäjiensä virheet tuoreessa muistissaan Sunak lupasi ensi töikseen yhdistää oman puolueensa, joka viime aikoina on keskittynyt vain omien johtajiensa puukottamiseen. Samalla Sunak vannoi yhdistävänsä poliitikkojen tuolileikkiä katseella seuranneen ja kylmää talvea kauhulla odottavan Britannian kansan. Lupaukset olivat uudelta pääministeriltä sinänsä odotettuja, mutta helpommin annettuja kuin tehtyjä.”

”Sunakin urakkaa vaikeuttaa, että hän on jo toinen peräkkäinen pääministeri, joka ei ole saanut äänestäjiltä suoraa valtakirjaa tehtäväänsä. Kilpaileva työväenpuolue repii tästä kaiken ilon irti seuraavia parlamenttivaaleja odoteltaessa. Odottavan aika tosin uhkaa käydä pitkäksi, sillä vaaleja ei ole pakko järjestää ennen tammikuuta 2025, elleivät vallassa olevat konservatiivit halua toisin.”

Turun Sanomat kiinnittää huomiota uuden pääministerin edeltäjistään poikkeavaan taustaan.

”Sunak on virassaan ensimmäinen aasialaistaustainen ja ensimmäinen hindu. Hän on 42-vuotias ja Britannian nuorin pääministeri yli kahteen vuosisataan.”

”Sunakin vahvuus on vankka talousosaaminen. Häntä pidetään rauhallisena, uskottavana ja edeltäjäänsä maltillisempana. Häntä arvostellaan karisman puutteesta sekä aristokraattisuudesta. Hän on erittäin varakas, mikä ei välttämättä ole poliitikolle eduksi.”

”Sunakilla riittää työsarkaa. Britannia toipuu edelleen brexitistä ja koronasta, ja maan talous on lähellä taantumaa. Kuluttajahinnat, erityisesti energian ja ruuan, nousevat nopeasti, samoin korot.”

”Sunakin ulkopoliittinen kokemus on vähäistä, mutta suuria yllätyksiä ei liene luvassa. Hän on muun muassa ilmaissut useaan otteeseen tukensa Ukrainalle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide