Hallitus ehtii vielä kaatua kipuiluunsa

28.10. 2:00

Kaleva kirjoittaa, että eduskuntavaalien lähestymisen tuomat paineet purskahtavat nyt pintaan Sanna Marinin (sd) hallituksen työssä.

”Hallituspuolueiden kannanotot ovat viime viikkoina tiukentuneet siinä määrin, että ilmassa roikkuu jo hallituksen hajoamisen uhka.”

”Asiakysymyksistä hallitusta repii nyt ennen kaikkea EU:n komission ehdottama ennallistamisasetus, joka vaikuttaisi siihen, miten Suomi voi tulevaisuudessa hoitaa metsiään. – – Pienempänä kivenä kengässä pyörii ainakin ’maastapoistumisvero’, joka liittyy Suomesta pois muuttavien työntekijöiden verokohteluun.”

”Varsinaisten kiistakysymysten ohella hallitusta ravistaa keskustan syvenevä huoli kannatuksen painumisesta. – – Paineet puoluejohdossa ovat nyt kovat ja mahdollisten äänestäjien sytyttämisellä polttava kiire.”

”Kokoomus on nyt haistanut tilanteen, jossa hallituksen rivit ovat pahasti sekaisin: hallituspuolueet joutuvat kohta ottamaan kantaa kokoomuksen välikysymykseen metsäpolitiikasta.”

”Samalla alkanut on jo asemoituminen seuraavan hallituksen muodostamiseen. Se näkyy jo Sdp:n johtohahmojen puheissa seuraavan hallituksen edessä olevasta säästötarpeesta. Pääministeripuoluetta Sdp:stä ei näillä näkymin tule, mutta sen sijaan sen hoitoon voi tulla valtiovarainministerin salkku. Pohjustus on menossa. Keskustasta tuskin enää löytyy hallitushalujen rippeitäkään, ellei sen kannatus nouse vähintään viime eduskuntavaalien tasolle.”

Karjalainen pitää selvänä, että ennallistamisasetus on vaalien lähestyessä herkkääkin herkempi aihe sekä keskustalle että vihreille.

”Tilannetta kyseisissä puolueissa ei helpota se, että molemmat kuuluvat kannatustaan menettäneisiin ja gallupeissa laskusuunnassa oleviin puolueisiin, joiden tulisi seuraavien kuukausien aikana vakuuttaa vähintäänkin nykyiset kannattajansa pysymään puolellaan.”

”Hallituksen sisällä velloo sen loppusuoralla hallituskriisin aineksia. Hallituspuolueiden sisäisten kiistojen ratkaiseminen ja hallituksen rivien koossa pysymisen varmistaminen ovat nyt paljolti Sdp:n ja pääministeri Sanna Marinin harteilla.”

”Varmaa on, että näinä päivinä kulisseissa käydään pääministerin johdolla tiiviitä keskusteluja, joissa tilanteeseen haetaan konsensusta. Hallituksella on viimeiset hetket tuoda omia lakiesityksiään eduskunnan käsiteltäväksi, ja tämä edellyttää toimivaa hallitusyhteistyötä. Mikäli hallitus ei saa rivejään kuntoon ja ne rakoilevat ennallistamisasiaa koskevassa luottamusäänestyksessä, hallitus ehtii hyvinkin vielä kaatua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide