Kuka ennustaa Putinin aikeita oikein?

Asiantuntijat keskimäärin eivät ole järin tarkkoja ennusteissaan.

31.10. 2:00 | Päivitetty 31.10. 6:11

Antiikin myytti Kassandrasta on tullut taas ajan­kohtaiseksi. Kassandra oli nuori nainen, jolle häneen ihastunut jumala Apollo antoi kyvyn nähdä tulevaisuuteen. Mutta koska Kassandra ei vastannut jumalan tunteisiin, Apollo sääti, että kukaan ei uskoisi Kassandran ennustuksia. Kassandra yritti turhaan kertoa, että ateenalaiset hyökkäisivät ja hänen koti­kaupunkinsa Troija olisi tuhon oma. Kukaan ei piitannut.

Ilma on nyt sakeanaan ennustamista. Miten tunnistaa kassandrat, jotka näkevät, mitä tulee tapahtumaan?

Vuoden alussa moni asiantuntija oli sitä miltä, että Venäjä ei hyökkää Ukrainaan, koska sehän olisi ihan järjetöntä. Seuraavaksi moni oli sitä mieltä, että Venäjän ylivoima jyrää Ukrainan. Mutta ei se sitten jyrännytkään.

Oli kuitenkin niitä, jotka todellakin olivat varmoja jo etukäteen, että Venäjä ylittäisi panssarivaunuillaan Ukrainan rajan. Kun tapahtumat osoittivat heidän olleen oikeassa, he saivat kiitosta. Sosiaalisessa mediassa oikein ennustaneita kehuttiin ja sanottiin, että sinua kannattaa kuunnella, kun kerran tajusit Venäjän aikeet oikein.

Mutta mikä takaa, että ne, jotka olivat kerran oikeassa, ovat sitä vastakin? Asiantuntemusko? Ensimmäinen ongelma tässä on se, ketä asiantuntijaa uskoa. Kun yksi todistelee, miten lähellä ydinsotaa olemme, toinen sanoo, että ydinaseuhkailu on vain Vladimir Putinin peliä, jolla hän taivuttelee länttä myönnytyksiin.

Meillä ei voi olla tietoa tulevaisuudesta.

Erimielisyys ei ole ainoa pulma. Kun Pennsylvanian yliopiston professori Philip Tetlock tutki liki 250 asiantuntijan ennusteita, hän huomasi, että keskimääräinen asiantuntija osuu poliittisissa ennusteissaan oikeaan suurin piirtein yhtä tarkasti kuin simpanssi tikkatauluun.

Kassandralla oli jumalallista tietoa tulevaisuudesta. Sellainen kyky kuuluu tarustoihin. Oikeasti meillä ei voi olla tietoa tulevaisuudesta, koska se ei ole vielä olemassa. Asiantuntijoilla voi olla uskottavia perusteluja arvioihinsa, mutta vasta jälkiviisaus vahvistaa, kuka oli oikeassa.

Moni uskoo ihmisten hajautettuun kykyyn ennakoida tulevaa. Esimerkiksi Metaculus-sivustolla iso joukko ihmisiä ennustaa erilaisia asioita. Nyt yli kuudensadan ihmisen yhteisö antaa Ukrainassa tänä vuonna tapahtuvalle ydinräjähdykselle viiden prosentin todennäköisyyden. Toivottavasti todennäköisyys pysyykin pienenä.

Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide