Hitiksi noussut somesovellus venyttää yksityisyyden rajoja

Valokuvasovellus Bereal lupaa tehdä sosiaalisesta mediasta aidompaa. Samalla sen käyttäjät altistuvat tietoturvariskeille.

29.10. 2:00 | Päivitetty 29.10. 9:10

Kotibileissä ilo alkoi olla ylimmillään, kun puhelin kilahti. Time to be real, näytöllä luki.

Sama ilmoitus saapui useammalle juhlijalle. Silmänräpäyksessä kukin kaivoi luurinsa esiin ja näppäsi tilanteesta kuvan.

Syynä yksituumaiseen kuvaushetkeen oli syksyn suurin somehitti, valokuvasovellus Bereal. Ranskassa vuonna 2020 julkaistu sovellus on lyönyt tänä vuonna läpi ympäri maailmaa. Viime kuukausina siitä on innostuttu myös Suomessa.

Berealin käyttäjät saavat kerran päivässä satunnaiseen aikaan puhelimeensa ilmoituksen, minkä jälkeen heillä on kaksi minuuttia aikaa julkaista etu- ja takakameralla otettu valokuva. Tarkoitus on tallentaa se, mitä silmien edessä sattuu kulloinkin näkymään – olipa kyseessä sitten työpaikan kahvihuone tai lauma hiprakkaisia ystäviä.

Sovellusta on ylistetty vastavoimana somen kiiltokuvamaisuudelle. Nyt esitellään oikeaa elämää, jossa poseeraus loistaa poissaolollaan.

Sisällön aitoudesta voi olla montaa mieltä, mutta hauskaa Berealin käyttö ainakin on: koska kuvaushetken ajankohtaa ei voi ennakoida, siitä suoriutuminen synnyttää lapsenomaista riemua.

Samalla Bereal piirtää kuin huomaamatta millintarkkaa profiilia käyttäjästään.

Sovelluksen toimintalogiikka kannustaa tekemään julkaisuja spontaanisti, turhia miettimättä. Kuviin saattaa päätyä asioita, joiden esitteleminen ei välttämättä ole järkevää.

Julkaisuja seuraamalla voi verrattain helposti kerätä tietoa siitä, kenen kanssa käyttäjä viettää aikaansa, missä hän liikkuu ja mitä hänen työpaikallaan on meneillään. Tietoturva-asiantuntijat ympäri maailmaa ovat varoittaneet erityisesti työasioiden paljastamiseen liittyvistä riskeistä.

Eivätkä hetken huumassa tehdyt postaukset katoa bittiavaruuteen ihan heti. Kuvat säilyvät Berealin palvelimilla tiettävästi kolmen vuoden ajan.

Kysyin tietoturva-asiantuntija Laura Kankaalalta, mitä Berealin käyttäjän kannattaa huomioida. Vastaus oli jämpti: mitään töihin liittyvää ei pidä julkaista, ja sijaintitietojen kanssa kannattaa olla valppaana.

Sovelluksen asetuksista riippuen Bereal saattaa jakaa kuvan yhteydessä käyttäjän tarkan sijainnin. Epähuomiossa saattaa siis tulla jakaneeksi vaikka kotiosoitteensa, Kankaala sanoo.

Lisäksi kuvassa esiintyviltä henkilöiltä on syytä kysyä lupa julkaisemiseen, Kankaala muistuttaa.

Sama pätee tietenkin myös muihin somealustoihin. Yksityisyyden luonne on muuttunut peruuttamattomasti jo kauan ennen Berealin keksimistä.

Yksityisyyden rippeistä kannattaa kuitenkin pitää kiinni – vaikka sitten aitouden kustannuksella.

Kirjoittaja on HS:n featuretoimituksen tuottaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide