Vanhusten palvelut pitäisi saada yhdeltä luukulta

Vanhusten asiat jäävät hoitamatta kuntoon, jos tieto ei kulje.

30.10. 2:00

Vanhusten tarvitsemat palvelut ovat yhteiskunnassamme niin pirstaloituneita, että ikäihmisten ja heidän omaistensa on vaikea löytää niitä. Tarvitaan kipeästi yhden luukun periaate: kaikki palvelut, etuudet ja tieto ikäihmisille yhdestä paikasta sekä ilman ajanvarausta. Tarvittaessa palvelu jalkautuu.

Vanhusneuvolapalvelulakia koskevan kansalaisaloitteen mukaan vanhusväestön yhdenvertaisuuden varmistamiseksi vanhusneuvolat toimisivat lähipalveluina hyvinvointialueilla ja niiden vastuulla olisi kaikkia hoivapalveluita koskevat päätökset.

Tein kyselykierroksen eläkeläisjärjestöihin ja sain ihmeekseni todeta, ettei tätä lakialoitetta tunnettu. Myöskään ikäihmiset, joita kohtaan vapaehtoistyössäni, eivät ole tietoisia tästä heidän toivomastaan aloitteesta. Kansalaisaloitteen tekijät ovat kuitenkin yrittäneet informoida eläkeläisjärjestöjä, mutta näköjään tieto ei kulje yhdistysten ja järjestöjen sisällä eikä eri järjestöjen välillä. Ei ihme, ettei ikäihmisten asioita saada kuntoon.

Marja Vilkama

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide