Turvallinen tila kuuluu yliopistoon

Turvallisen tilan keskiössä ei ole se, mistä puhutaan, vaan se, miten puhutaan.

31.10. 2:00

Yliopistonlehtori Olli-Pekka Vainio kaipasi Helsingin yliopistoon ”vaarallista tilaa” turvallisen tilan sijaan (HS 29.10.). Vainion turvallisen tilan kritiikki perustuu kuitenkin väärintulkinnoille turvallisen tilan tarkoituksesta sekä yliopiston vastuusta yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Turvallisen tilan tarkoitus ei ole tukahduttaa ajattelua ja keskustelua vaan ehkäistä syrjivien asenteiden ja ajatusten esilletuontia sekä kiinnittää huomiota syrjinnän rakenteellisuuteen, yksilöitä syyllistämättä. Turvallinen tila ei loukkaa kenenkään vapauksia tai ihmisarvoa, toisin kuin kommentit ja tilanteet, joita sen ylläpitämisellä pyritään estämään. Turvallisen tilan keskiössä ei myöskään ole se, mistä puhutaan, vaan se, miten puhutaan. Yliopistojen opetuksessa voidaan hyvin käsitellä sensitiivisiäkin aiheita, kunhan keskustelu käydään kenenkään ihmisarvoa loukkaamatta.

Vainion mukaan yliopistoissa tulisi ensisijaisesti selvittää sitä, millainen maailma on, eikä sitä, millainen sen tulisi olla. Tällainen tehtävä jättäisi kuitenkin huomioimatta yliopistojen vastuun merkittävinä vallankäyttäjinä. Yhteiskunnallisten normien asettajina yliopistot eivät voi irtisanoutua normatiivisuudesta toiminnassaan. Yliopistot ottavat tutkimuksellaan ja opetuksellaan väistämättä kantaa siihen, millainen maailman tulisi olla. Olisi toivottavaa, että tämä kanta pysyisi jatkossakin yhdenvertaisuuden puolella ja syrjintää vastaan.

Benjamin Byholm

yliopisto-opiskelija, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide