Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on ilmastoteko

Monimuotoinen elinympäristö kestää muuttuneita olosuhteita paremmin kuin yksipuolinen talousmetsä.

Ennallistamisen tavoitteena on palauttaa muun muassa metsiä mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan.

30.10. 16:00

Markku Simula kirjoitti, ettei EU:n ennallistamisasetus huomioi tarpeeksi ilmaston lämpenemisen vaikutuksia luontoon (HS Mielipide 30.10.). Hiilensidonta ja luonnon monimuotoisuus ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Ennallistamisen tavoitteena on saada nimenomaisesti palautettua metsät, suot ja vesistöt mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan, sillä monimuotoinen, laaja elinympäristö kestää muuttuneita olosuhteita paremmin kuin yksipuolinen hiilensidontaan keskittynyt talousmetsä. Ennallistamalla nykyisiä pirstoutuneita elinympäristöjä, meillä on mahdollisuus luontoon, joka kestää muuttunutta ilmastoa paremmin.

On totta, että hiiltä saadaan sidottua suunnitelmallisella ja hoidetulla talousmetsällä. Juuri talousmetsiin ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat kuitenkin kovimmin niiden sattuessa kohdalle. Yksipuolinen lajisto ei kestä samalla tavalla hyönteisten ja sääolojen tuhoja.

Kulutamme luonnonvarat vuosi vuodelta aiemmin loppuun. Nyt tulisikin keskittyä siihen, miten saamme päästöjä vähennettyä, eikä siihen, millä niitä kompensoidaan. Suojelemalla ja ennallistamalla ainutlaatuista luontoamme turvaamme myös ekosysteemipalvelut, joita meidän on pakko elääksemme hyödyntää.

Laura Vänskä

ympäristösuunnittelija

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide