Osinkoverotuksen kiristäminen olisi tuhoisa viesti kotimaiselle yrittäjyydelle ja omistajuudelle

Suomi tarvitsee yrittäjiä, kotimaista omistajuutta ja taloudellisesti kantokykyisiä yrityksiä.

2.11. 2:00

Pääkirjoituksessaan 31.10. Helsingin Sanomat nielaisi koukkuineen Finnwatchin poliittisesti värittyneen näkemyksen listaamattomien yritysten osinkoverotuksesta. Jo vuosia Finnwatch on toistanut vasemmistopuolueiden mantraa yrittäjien verotuksen kiristämisestä. Etenkin listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta on haikailtu kiristettäväksi miettimättä lainkaan todellisuutta ja vaikutuksia.

Suomi tarvitsee yrittäjiä, kotimaista omistajuutta ja taloudellisesti kantokykyisiä yrityksiä. Yrittäjäksi ryhtyvä ottaa aina taloudellisen riskin kokeillessaan ideansa tai osaamisensa kantavuutta yritystoiminnan muodossa. Tästä riskinotosta rakentuvat suomalaiset työpaikat ja hyvinvointiyhteiskunnan veroina keräämät tulot. Siksi riskinottoon meitä suomalaisia tulisi kannustaa.

Listaamattomien yhtiöiden osakkeilla ei ole pörssin kaltaista markkinaa, missä omistuksiaan voisi nopeasti vaihtaa rahaksi ja päinvastoin. Yrittäjä ottaa omaan yritykseensä rahaa ja aikaa sijoittaessaan riskin menettää aikansa lisäksi myös sijoittamansa rahat. Siksi yrittäjäriskin tunnistaminen myös verotuksessa on perusteltua.

Osinkoverotuksen osalta yrittämistä ja suomalaista omistajuutta vastustavat pyrkivät tietoisesti vääristelemään todellisuutta siitä, missä osinkotuloja saavat yrittäjät elävät.

Osinkotulot listaamattomista yhtiöistä ovat pääsääntöisesti korkeintaan muutamia tuhansia euroja vuodessa ja jakokelpoisia varoja kerättäessä niistä on maksettu jo lukuisa määrä erilaisia veroja myös osingonsaajan toimesta. Osinkotuloilla on kuitenkin yrittäjille äärimmäisen suuri merkitys niin tuottona yritykseen, Suomen elinvoimaan sijoitetuille rahoille kuin toiminnan kehittämiseen käytetylle ajalle – siis yrittäjäriskille.

Suomi tarvitsee ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan yrittäjyyden taloudellisen riskin. Lisäksi merkittävä määrä olemassa olevia yrityksiämme on omistajanvaihdoksen edessä. Samanaikaisesti suunnanmuutos julkisen talouden velkaantumisessa voi tapahtua vain kasvavan ja taloudellisesti menestyvän yksityisen yritystoiminnan kautta. Tuhoisinta politiikkaa olisi osinkoverotusta kiristämällä lähettää viesti, ettei suomalaisten kannata sijoittaa suomalaisiin yrityksiin tai ottaa yrittäjäriskiä kantaakseen.

Petri Salminen

puheenjohtaja, Suomen Yrittäjät

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide