Lukemisen pitäisi olla hauskaa, mutta miksei se yhä useammalle ole sitä?

Sosiaalinen media vie nuorten huomion.

Nuorten lukutaito on heikentynyt.

3.11. 2:00

Miksi Pisa-ihme hiipui? Näin kysyi Mikko Puttonen (HS Tiede 1.11.). Olen itse äidinkielen opettaja toisella asteella, eli juuri minun tunneilleni saapuu oppilaita, jotka ovat heikon lukutaidon vuoksi putoamassa kelkasta. Puttosen kirjoituksesta käy nimittäin ilmi, että 14 prosenttia peruskoulunsa päättävistä on niin heikkoja lukijoita, ettei taitotaso ole riittävä jatko-opintoihin tai työelämään.

Millainen tulevaisuus on yhteiskunnalla, jos joka seitsemäs meistä ei tulevaisuudessa pysty ottamaan kantaa ja toimimaan tasavertaisena jäsenenä suuria päätöksiä tehtäessä? Suomen koulujärjestelmän hienous on pitkään ollut tasavertaisuus, ja tälle arvopohjalle rakentuu koko yhteiskuntamme. Mitä jos tulevaisuudessa näin ei enää ole, vaan osa väestöstä putoaa tiedon ja oppimisen mahdollisuuksien ulkopuolelle?

Puttonen nosti esille, että jotakin tapahtui oppimistuloksille vuosien 2006–2010 aikana. Tuolloin sosiaalinen media löi kunnolla läpi, ja tämä näkyy myös koulujen arjessa. Tiktok ja Instagram vievät nuoren huomion, ja puhelimesta luopuminen aiheuttaa osassa jopa vieroitusoireiden kaltaisia levottomuuspuuskia. Ensiavuksi olen pitänyt lukutunteja ja kehottanut nuoria viettämään kotona varta vasten aikaa niin, että antaa aivojen viihdyttää itse itseään. Mielikuvitus ei pääse laukkaamaan, jos sille ei anna tilaa.

Ymmärrän ilmiön taustat. Kun voin yhdellä pyyhkäisyllä saada jatkuvasti kiinnostavaa sisältöä, miksi tarttuisin kirjaan? Suunta on surullinen. Lukemisen pitäisi olla hauskaa, avata uusia ovia ja tarjota elämyksiä, mutta miksei se yhä useammalle ole sitä?

Olen yrittänyt löytää keinoja, joilla kaikki opiskelijani löytäisivät itseään kiinnostavaa kirjallisuutta ja tapoja hankkia tietoa. Tarvitaan kuitenkin paljon enemmän kuin vain koulun äidinkielen tunnit, jotta tulevaisuudessa tilanne olisi valoisampi. Kainona toiveenani onkin, että olit sitten nuori, vanha, koulusi jo päättänyt tai kenties vasta ensitaipaleella, lue tänään jotakin. Se muuttaa maailmaa.

Ronja Boman

äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide