Yhteispäivystys ei saa olla ihmisvarasto

Perusterveydenhuollon potilaat täyttävät erikoissairaanhoidon potilaspaikoista ainakin puolet.

4.11. 2:00

Luin Toivon – iäkkään helsinkiläisen miehen – aika toivottoman tarinan lehdestä (HS 1.11.). Kuten johtajalääkäri Laura Pikkarainen jutussa aivan oikein sanoi, on äärimmäinen rasite vanhukselle, jos hänet viedään yhteispäivystykseen sellaisesta syystä, joka ei vaadi yhteispäivystyksen resursseja. Tutkimukset suoltavat tietoa vahingollisista seuraamuksista, joita potilaalle koituu yhteispäivystyksessä vietetystä ajasta. Toivon kaltaisia tapauksia saapuu ovistamme sisään viestin kera, että potilas ei voi palata sinne, missä hän tällä hetkellä asuu. Minne sitten?

Potilaiden määrä Uudenmaan yhteispäivystyksissä on jopa matalampi kuin muutama vuosi sitten. Silti Peijaksen sairaalassa on aamuja, jolloin ei ole yhtään vapaata sänkyä – ei sairaalassa eikä yhteispäivystyksessä. Potilaan pitkäksi venynyt viipyminen yhteispäivystyksessä lisää sairaalajakson pituutta vuorokausilla. Pidentynyt sairaalajakso taas sitä, että potilas tarvitsee sitä sänkyä, jonka pitäisi vapautua seuraavalle potilaalle mahdollisimman nopeasti. Perusterveydenhuollon potilaat täyttävät erikoissairaanhoidon potilaspaikoista ainakin puolet. Suunniteltuja toimenpiteitä, kuten leikkauksia, jää tekemättä, koska potilaalle ei ole sänkyä mihin leikkaussalista tulla.

Potilaissa ei ole vikaa, järjestelmän vika on sitäkin suurempi. Maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen akuuttilääketieteen yhdistys keskittyy tällä hetkellä globaaliin kampanjaan, jotta vaikeaan tilanteeseen tartuttaisiin todella tarmolla. Väestö vanhenee, ja vanhenevan väestön sairaanhoidon tarve on ilman muuta suurempi kuin nuoremman väestön. Kaikki potilaamme ansaitsevat parempaa.

Viranomaisten yhteispäivystyksille esittämät selvityspyynnöt tilanteesta vievät aikaamme. Hoitajamitoitukset ja hoidolle asetetut aikarajat eivät asiaa ratkaise. Koronavirus vaikeuttaa tilannetta jokaisessa hoitoketjun kohdassa. Yhteispäivystyksistä ei ratkaisua löydy, koska ydinongelmat ovat muualla. Emme pitkään aikaan ole kyenneet keskittymään perustehtäväämme.

Mikä sitten avuksi? Jostain on aloitettava. Nyt tarvitaan toimivia ratkaisuja. Tarvitaan keskustelevaa, toisia kunnioittavaa koko terveydenhuollon kentän yhteistyötä, jossa luomme yhdessä mahdollisuuden ratkaisuille ajattelemalla laajemmin ja mahdollistamalla mahdottomiltakin tuntuvien ideoiden julkituomisen. Ja pikaisesti. Influenssakausi ja liukkaat kelit ovat tulossa. Tämä ei voi jatkua näin!

Maaret Castrén

toimialajohtaja, Hus Akuutti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lue lisää: Vanhus joutui täysin epäinhimilliseen pyöritykseen Helsingissä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide