Elin pitkään vastentahtoisesti polyamorisessa suhteessa

Jouduin sietämään pienen lapseni isän useita syviksi ihmissuhteiksi kutsumiaan naissuhteita.

Polyamoria eli monisuhteisuus herättää ristiriitaisia tunteita.

4.11. 2:00 | Päivitetty 4.11. 8:00

Yhteiskunnallisessa keskustelussa on pyritty yhä enemmän rikkomaan parisuhdenormia monella tavalla, ja normista poikkeavat suhde- ja perhemuodot esitetään myönteisessä valossa. Monimuotoisuuden ihanne ei saisi kuitenkaan sokeuttaa, sillä nämä normista poikkeavat järjestelyt voivat olla myös äärimmäisen satuttavia.

Elin pitkään vastentahtoisesti polyamorisessa suhteessa, ja siedin pienen lapseni isän useita syviksi ihmissuhteiksi kutsumiaan naissuhteita. Samaan aikaan mies osoitti minua kohtaan voimakasta tunnekylmyyttä, itseriittoisuutta ja lapsen elatuksen osalta taloudellista hyväksikäyttöä. Hän tapasi lastaan muutaman tunnin ajan viikossa silloin kun hänelle sattui sopimaan.

Rakkauden sijaan epäkonventionaaleissa suhteissa voi piillä valta-asetelma, jossa vallankäyttäjän toiminnan taustalla voi olla syviä haavoja psyykessä, pelkoa päästää ketään ihmistä aidosti lähelle. Toisaalta taas toisen osapuolen alistumista ja itsensä uhraamista. Asiantuntijat antavat helposti neuvoja tai ottavat kantaa pureutumatta sen syvemmin henkilöiden historiaan tai kontekstiin.

Terve parisuhde koostuu toisiaan rakastavista ihmisistä eikä itsetunnoltaan repaleisista vallankäyttäjistä ja sopeutujista. Haastavastakaan suhteesta ei ole ongelmatonta lähteä silloin, kun on pitkä yhteinen historia ja lapsi. Mikäli polyamorisen suhteen osapuolet asuvat ja elävät toisistaan irrallisina, lapsen kanssa asuva osapuoli jää väistämättä todella yksin.

Vaikka onnellisia polyamoriasuhteita ja -perheitä varmasti on, itselläni ei olisi pienen lapsen yksinhuoltajavanhempana edes aikaa eikä energiaa ylläpitää useampaa syvää parisuhdetta. Ihmettelen niitä, joilla on.

Polyamoriasta kärsinyt

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide