Suomi voi hyötyä kansainvälisestä hiilimarkkinasta

Vapaaehtoinen hiilimarkkina kasvaa nyt eksponentiaalisesti.

5.11. 2:00

Viime päivinä on käyty kiivasta keskustelua EU:n ennallistamistavoitteista. Ennallistamista vastustetaan usein taloudellisin argumentein ja ”kansallisen edun” nimissä.

Jos halutaan käyttää taloudellisia kansallisen edun argumentteja, niin toivoisin, että keskustelussa näkyisi myös, miten voimme Suomessa hyötyä kansainvälisestä hiilimarkkinasta.

Vapaaehtoinen hiilimarkkina kasvaa nyt eksponentiaalisesti, kun erityisesti yritykset pyrkivät täydentämään päästövähennystoimiaan hiilensidonnalla. Markkinan arvioidaan kasvavan 50 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä ja jopa 800 miljardiin euroon vuoteen 2050 mennessä. Tulemme näkemään kohta myös kasvavan biodiversiteettimarkkinan, jonka kautta yritykset ja muut organisaatiot rahoittavat luonnon monimuotoisuuden turvaamista.

Taloudellisen arvon määrittäminen luonnolle ei vie siltä itseisarvoa. Hyvinvoiva, monimuotoinen ja hiiltä sitova luonto tulee nähdä Suomen kannalta taloudellisena mahdollisuutena eikä uhkana. Sekä luonto että me suomalaiset hyödymme siitä.

Niklas Kaskeala

puheenjohtaja, Compensate-säätiö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide