Esteettömyys ja toimivat palvelut säästävät rahaa ja ovat inhimillisesti ja eettisesti välttämättömiä

Esteettömyyttä tarvitsevat vammaisten henkilöiden ohella myös iäkkäät ja pikkulapsiperheet.

5.11. 2:00

Helsingin Sanomat antoi ymmärtää pääkirjoituksessaan (HS 3.11.), että muun muassa kuljetuspalvelut ja esteettömyys ovat osasyynä Suomen taloudellisiin ongelmiin.

Suomi on sitoutunut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaan yleissopimukseen. Sopimus on velvoittavaa kansainvälistä lainsäädäntöä. Jos Suomi jättää toteuttamatta sopimuksen velvoitteita, se syyllistyy ihmisoikeusloukkauksiin.

Pääkirjoitus ei myöskään ottanut huomioon niitä merkittäviä vaihtoehtoiskustannuksia, joita syntyy siitä, että ihmiset jäävät ilman välttämättömiä palveluja, ohjautuvat vääriin palveluihin tai eivät pysty osallistumaan muun muassa koulutukseen ja työelämään yhteiskunnan esteiden vuoksi.

Esteettömyys ja toimivat palvelut säästävät rahaa sekä ovat inhimillisesti ja eettisesti välttämättömiä. Esteettömyyttä tarvitsevat vammaisten henkilöiden ohella myös iäkkäät ja pikkulapsiperheet. Lisäksi jokainen meistä voi kokea hetkellisiä toimintarajoitteita tai vammautua. Mikäli kaikista ei pidetä huolta, rapauttaa tämä sosiaalista pääomaamme ja luottamustamme viranomaisiin. Tämä heikentää myös yhteiskunnan muutoskykyä ja toimintaedellytyksiä erilaisia kriisejä kohdatessamme.

Ennakkoluulojen ja eripuran viljelemisen sijaan olisi tarkoituksenmukaista etsiä yhdessä kaikille toimivia ratkaisuja. Peräänkuulutamme Suomeen uutta vammaispoliittista ohjelmaa, jolla varmistamme, että jokaisella on yhteiskunnassamme tilaa ja yhdenvertaiset mahdollisuudet kantaa kortensa kekoon. Ohjelmaa tulisi valmistella parlamentaarisesti hallituskausien yli sekä tiiviissä yhteistyössä vammaisjärjestöjen kanssa.

Sari Kokko

puheenjohtaja

Elias Vartio

varapuheenjohtaja

Anni Kyröläinen

pääsihteeri

Vammaisfoorumi ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide