Olen asunut Suomessa koko ikäni, mutta vieläkin minua käsketään painumaan takaisin sinne mistä olen tullut

Malmin juna-asemalla tuntematon haukkui minua Kelan pummiksi.

6.11. 2:00 | Päivitetty 6.11. 6:27

Olen ammatiltani palveluneuvoja ja olen töissä pankissa. Muutama päivä sitten minulta udeltiin jälleen kerran, mistä olen kotoisin.

Kun vastaus ”Porvoosta” ei miellytä, asiakkaat jäävät vääntämään juurta jaksain kysymyksiä siitä, mistä sukuni on kotoisin. Silloin vastaan, että Vietnamista, ja lopetan keskustelun siihen, koska taustani ei liity työhöni millään tavalla.

Elämäni aikana olen jo tottunut kasvattamaan paksumpaa suojakuorta ja olemaan loukkaantumatta tiedusteluista, joissa pohditaan olenko tarpeeksi suomalainen rouvien ja herrojen silmissä.

Olenko B-luokan kansalainen, maahanmuuttaja vai adoptoitu? Malmin juna-asemalla tuntematon haukkui minua Kelan pummiksi ja vinosilmäksi ja käski painumaan takaisin sinne mistä olen tullutkin.

Olen syntynyt Porvoossa, asunut koko elämäni Suomessa ja valmistunut korkeakoulusta. Rakastan lakritsia ja saunomista. Finlandia-hymni on sydäntäni lähellä. Mutta ulkonäköni kertoo, että en ole vaaleahiuksinen tavallinen suomalainen.

Jaan mielelläni ylpeästi sukuni tarinaa aidosti kiinnostuneille keskustelijoille. Koen, että avoin keskustelu avartaa ja sukuni historia ensimmäisten venepakolaisten joukossa on surullinen mutta samalla ainutlaatuinen.

Ikävästi utelevilta toivon ymmärrystä ja kunnioitusta kaikenvärisiä ja erilaisia taustoja omaavia ihmisiä kohtaan. Meitä suomalaisia voi olla kaikenlaisia!

Vuonna 2022 ei varmasti voi olla yllättävää, että myös tummahiuksinen aasialaistaustainen ihminen osaa puhua täydellistä suomen kieltä, varsinkin kun on kertonut syntyneensä Suomessa.

Suomenvietnamilainen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide