Vanhankaupunginkosken padon purkua vastustetaan keksityillä syillä

Padon purku ei tyhjentäisi Vantaanjokea vedestä, eikä Arabianrannan alue tulvisi.

8.11. 2:00

Vanhankaupunginkosken padon purkaminen nostaa tunteita puolesta ja vastaan. Keskustelu on kuitenkin hankalaa, kun varsinkin purkamisen vastustajat perustelevat kantaansa monesti täysin keksityillä perusteilla.

Kertauksena: padon purku ei tyhjentäisi Vantaanjokea vedestä eikä Arabianrannan alue tulvisi. Itähaara ja sen kalatiet eivät nykyisellään toimi hyvin – meritaimen sieltä nousee hienosti mutta kalalajeja on muitakin. Itähaaran parantaminenkin olisi vaativa ja kallis projekti, koska peruskallio tulee vastaan.

Kun keksityt syyt jätetään sivuun, voitaisiin keskustella esimerkiksi siitä, minkälaiset Vanhankaupunginkosken haarat olivat ennen nykyisen padon rakentamista, ja mitä kalalajeja Vantaanjokeen on silloin noussut.

Tulvavedellä putous on kieltämättä komeaa katseltavaa, mutta niin ovat myös vapaana virtaavat kosket. Niistä on silmänilon lisäksi iloa ja hyötyä muillekin kuin rannalta ihaileville ihmisille.

Aapo Virta

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide