Saamelaisille oma kansanedustaja

Olisi luonnollista, että saamelaiskäräjät valitsisi ehdokkaan.

8.11. 2:00

Saamelaiskäräjälain uudistusprosessi on syystäkin saanut laajaa kritiikkiä, ja alkuperäiskansojen oikeuksia vahvistavan ILO 169 -sopimuksen voimaansaattamisesta on keskusteltu jo yli 30 vuotta. Suomessa saamelaiset tunnustettiin alkuperäiskansaksi vasta vuonna 1995.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) ehdotti jo vuonna 2016, että saamelaisilla pitäisi olla oma edustajansa Suomen eduskunnassa. Ahvenanmaastakin tuli itsenäinen vaalipiiri vuonna 1948, ja näin itsehallinnollisella maakunnalla on oma edustaja eduskunnassa.

Miksei saamelaisille toimisi samanlainen edustus? Ongelmana on, että kaikki saamelaiset eivät asu samalla alueella. Kunnista eniten saamenkielisiä asuu Oulussa, ja Helsingissäkin heitä on yli 500. Olisi luonnollista, että saamelaiskäräjät valitsisi ehdokkaan. Näin saamelaisten ääni kuuluisi eduskunnassa. Oma kansanedustaja tuntisi kansansa tarpeet ja eduskunta edustaisi myös Suomen ja Euroopan unionin ainoaa alkuperäiskansaa.

Daniel Saarinen

filosofian maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide