Koulussa vähäosaista on helppo lyödä lisää

Koulun rakenteet tukevat eriarvoisuutta.

7.11. 2:00

Hannu Simola (HS Mielipide 5.11.) tarttui rohkeasti härkää sarvista: koulu luo kasvualustaa oppilaiden väliselle väkivallalle. Voin omien subjektiivisten kokemusteni perusteella vahvistaa asian. Koulun rakenteet tukevat eriarvoisuutta. Näkymättömästi oppilaat asetetaan järjestykseen taitojen ja sosiaalisen taustan mukaan. Oppilaan tausta ratkaisee, miten opettajat näkevät ja arvioivat oppilaansa. Vähäosaista on helppo lyödä lisää, sillä lyöty on jo valmiiksi hiljainen. Katkeruus jää kytemään.

Sama tilanne toimii koulujen työyhteisöissä. Heikossa johtamisympäristössä tuetaan opettajien asettamista arvojärjestykseen. On hyviä ja huonoja työntekijöitä. Arvostelu ei aina perustu työsuoritukseen, vaan siihen, miten kukin tuo itseään ja taustaansa esille. On työntekijöitä, joita kuullaan, ja työntekijöitä, joita ei kuulla eikä nähdä. Myös opettajia kiusataan.

En ihmettele koulujen ja nuorison huonovointisuudesta kertovia uutisia.

Matti Karhoja

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide