Ydinaseiden sijaan tarvitaan ydinpelotetta

8.11. 2:00

Hämeen Sanomat muistelee, että ydinsodan pelko ahdisti ihmisiä kylmän sodan aikana.

”Nykyisissä asetelmissa on jotain tuttua ja jotain uutta. Venäjä kertoo varautuvansa ydinaseiden käyttöön muka puolustautuakseen, ja Suomessa debattia on Naton ydinaseista liittymisprosessin yhteydessä.”

”Urho Kekkosen esittämää ydinaseetonta Pohjolaa ei aikanaan syntynyt. Sitä ei koettu tarvittavan, koska Pohjoismailla ei ydinaseita ollut eikä halua niitä hankkia. Puolustusliitto Natoon kuuluvat Norja ja Tanska olivat ilmoittaneet, etteivät ne halua ydinaseita alueelleen rauhan aikana.”

”Nyt huomiota herättää se, että Suomen hallituksen lakiesitys Pohjois-Atlantin liiton jäsenyydestä ei erikseen mainitse rajoituksia, esimerkiksi ydinasekieltoa tai estoa perustaa Naton tukikohta Suomen alueelle.”

”Rajoituksia ei etukäteen edes lupailtu. Perusteena on ollut, ettei Nato tuo aseistustaan tai tukikohtaa vastoin jäsenmaan tahtoa.”

”Suomi tuskin saisi tukikohtaakaan, vaikka haluaisi, koska Suomella on vahva armeija ja Naton tukikohdilla on muualla kysyntää.”

”Kun Venäjä pitää toiminta-arsenaalinsa selvänä osana massiivista sotilaallista voimankäyttöä, siihen pitää myös varautua eikä ennalta sitoa omia käsiään. On käynyt valitettavan selväksi, että Venäjän nykyjohto ei kunnioita muiden maiden suvereniteettia.”

”Vaikka taktiset ydinaseet eivät kuulu Suomen hyväksyttävään keinovalikoimaan eivätkä taida koskaan kuuluakaan, niiden pieni mahdollisuus luo jo suojaavan pelotteen ja nostaa hyökkäyskynnystä. Sotilasmahti ymmärtää vain sotilaallista iskukykyä.”

Iltalehti tyynnyttelee pelkoja siitä, että Yhdysvallat voisi tulevaisuudessa luopua Nato-sitoumuksistaan ja jättää Euroopan oman onnensa nojaan.

”Karkeissa yksinkertaistuksissa unohtuu eräs taikasana. Se on talous. Ollakseen uskottava vastavoima autoritäärisille maille Yhdysvallat tarvitsee talousliittoa Euroopan kanssa.”

”Suurvallan strateginen intressi on pitää Eurooppa – ja Pohjola eritoten – vapaana. Se ilmenee perusteluista, joilla Joe Bidenin hallinto puoltaa moderneimpien aseiden myyntiä Suomelle. Talousargumentti painaa Washingtonissa, vaikka kiivaimman somesanailun perusteella voisi erehtyä ajattelemaan, että Euroopan ja Naton merkitys olisi vähenemässä.”

”Nato-suhteet ovat myös taloudellisia ja vahvan vastavuoroisia. Yhdysvallat tarvitsee Eurooppaa ollakseen vahva maailmanpolitiikassa.”

”Uudessa maailmanjärjestyksessä demokratiat muodostavat puolustus- ja talousliiton. Yhdessä ne ovat vahvempia kuin Kiina ja Venäjä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide