Uuden ydinenergialain valmistelu pitäisi aloittaa

Tulevaisuuden reaktorit ovat turvallisuudeltaan aivan eri tasoa kuin nykyiset uraanin käyttöön pohjautuvat laitokset.

11.11. 2:00

Nyt olisi tärkeää aloittaa uuden ydinenergialain valmistelu. Nykyinen laki lähtee siitä, että ydinvoima tarkoittaa radioaktiivisen uraanin fissioon perustuvaa energiantuotantoa, ja tämä on muuttumassa. Lähivuosina käyttöön on luvassa sekä ydinfuusioon että ei-radioaktiiviseen ydinfissioon perustuvia pienydinreaktoreita. Esimerkiksi kehitteillä olevat fuusioreaktorit käyttävät vetyä ja heliumia, eikä reaktioon liity radioaktiivisuutta. Silloin ei tarvita isoja suojavyöhykkeitä, eikä tarvitse miettiä reaktiotuotteiden loppusijoitusta.

Turvallisuudeltaan reaktorit ovat aivan eri tasoa kuin nykyiset uraanin käyttöön pohjautuvat laitokset. Ei ole pelkoa reaktorin sulamisesta tai radioaktiivisesta laskeumasta. Reaktori sammuu, kun siitä katkaistaan sähköt. Laitteistot ovat pieniä, eikä niitä varten tarvitse rakentaa erillisiä voimalaitoksia. Niitä halutaan sijoittaa sinne missä tarvitaan energiaa, esimerkiksi terästehtaan tiloihin. Jossain vaiheessa meillä voi olla jopa ydinvoimaa, joka periaatteessa voitaisiin sijoittaa vaikka taloyhtiön pannuhuoneeseen tai ehkä jopa auton konepellin alle.

Nykyinen ydinenergialaki ei sovellu mitenkään tähän uuteen tilanteeseen. Lain valmistelu on hyvä aloittaa nyt ennen kuin tekniikat tulevat markkinoille. Toki lain yksityiskohtainen valmistelu on hankalaa, koska emme vielä tiedä tarkalleen, mitä uudet tekniikat tuovat mukanaan. Silti mikään ei estä valmistelun aloittamista. Uusi laki ei synny käden käänteessä. Ilman uutta lakia Suomi jää pahasti jälkeen, koska nykyinen laki näyttää estävän uusien ydinvoimaan perustuvien tekniikoiden rakentamisen ja käytön.

Uudet teknologiat johtavat siihen, että joudumme miettimään uudestaan sähköverkkojen rakennetta ja energian jakelua. Energian tuotanto hajautuu pois keskitetyistä isoista voimalaitoksista. Suurta joukkoa pieniä reaktoreita ei ehkä voi järkevästi liittää koko Suomen kattavaan verkkoon, vaan tarvitaan erilliset alueelliset verkot. Silloin ei ehkä ole enää sähköpörssiä, josta voisi ostaa toisella puolella Suomea tuotettua sähköä. Nämä muutokset vaikuttavat esimerkiksi energian verotukseen ja yhteiskunnan huoltovarmuuteen. Siksi myös näihin asioihin pitäisi valmistautua energian tuotantoa ja jakelua koskevissa laeissa.

Niko Vanhanen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide