Vammaispalveluista ei tule periä asiakasmaksuja

Vammaisuudesta aiheutuvien välttämättömien palveluiden ja niihin liittyvien kuljetusten tulee säilyä maksuttomina.

10.11. 2:00

Kansanedustaja Noora Koponen (vihr) nosti esiin tärkeitä epäkohtia (HS 2.11.) vammaispalvelulakiesityksestä, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Laki toisi uusia asiakasmaksuja, joita ei voi hyväksyä. Vammaisuudesta aiheutuvien välttämättömien palveluiden ja niihin liittyvien kuljetusten tulee säilyä maksuttomina.

Kohtuuttomia asiakasmaksuja olisi tulossa esimerkiksi vammaisen lapsen asumiseen kodin ulkopuolella. Maksut voivat johtaa tilanteisiin, joissa vanhemmat yrittävät selvitä lapsen hoidosta omin voimin, vaikka ovat siihen liian uupuneita – mikä ei ole lapsen eikä perheen etu.

Myöskään koulun aamu- ja iltapäivätoimintaa ei pitäisi muuttaa vammaiselle lapselle maksulliseksi. Siinä missä useimmat muut koululaiset tarvitsevat aamu- ja iltapäivätoimintaa vain ensimmäiset kaksi kouluvuotta, monelle vammaiselle lapselle se on välttämätöntä vähintään koko alakoulun ajan. Vaihtoehdoksi voi tulla, että toinen vanhemmista jää pois töistä.

Uusia asiakasmaksuja on tulossa myös esimerkiksi työ- ja päivätoimintaan liittyviin matkoihin. Suurin osa kehitysvammaisista ihmisistä on hyvin pienituloisia. Pienetkin korotukset maksuihin merkitsevät heille merkittävää heikennystä toimeentuloon ja vaarantavat osallistumisen koko palveluun.

Lisäksi Kehitysvammaliitossa pidämme merkittävänä puutteena, että työtoiminta ollaan jättämässä kokonaan vammaispalvelulain ulkopuolelle. Tämä voi johtaa siihen, että kehitysvammaiset nuoret jäävät koteihin ilman mielekästä tekemistä.

Mielestämme lakia ei pidä hyväksyä ennen kuin välttämättömät korjaukset on tehty. Uusi vammaispalvelulaki ei saa heikentää vammaisten ihmisten ja heidän perheidensä asemaa.

Susanna Hintsala

toiminnanjohtaja

Pekka Kettunen

hallituksen puheenjohtaja

Kehitysvammaliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide