Oppimisvaikeuksia ei aina tunnisteta työelämässä

Työpaikalla oppimisvaikeudet voivat tulla esille työn sujuvuudessa tai vaikeutena oppia uusia työtapoja.

11.11. 2:00

Työelämän käynnissä olevaa muutosta on verrattu ensimmäiseen teolliseen vallankumoukseen. Työhön liittyvä vapaus ja itseohjautuvuus lisääntyvät, jolloin oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja esihenkilön tuki työpaikalla voivat jäädä vähäisemmäksi. Miten tunnistamme erilaiset oppijat, jotka vaativat enemmän aikaa omaksua uutta? Sarianna Reinikainen ja Katri Suhonen kirjoittivat (HS Mielipide 4.11.) oppimisvaikeuksien yleisyydestä ja niiden tunnistamisesta työterveyshuollossa.

Työpaikalla oppimisvaikeudet voivat tulla esille työn sujuvuudessa tai vaikeutena oppia uusia työtapoja, eikä siitä osata olla yhteydessä työterveyshuoltoon. Vasta omien lasten oppimisvaikeuksien tutkimuksissa työntekijä saattaa havaita samoja piirteitä itsessään hakeutuen työterveyshuoltoon.

Työpaikan varhaisen tuen malli ohjaa työntekijää ja esihenkilöä keskustelemaan työtehtävistä suoriutumisesta. Tarvittaessa työtä voidaan muokata, ja yhteistyössä työterveyshuollon kanssa työntekijä ohjataan tarkempiin selvittelyihin.

Oppimisvaikeuksien taustalla olevien neurologisten ja psykiatristen tekijöiden selvittäminen on prosessi, joka edellyttää työterveyshuollon ammattilaiselta oireilun tuntemusta ja riittävää kokemusta. Kyse on työkykyyn vaikuttavasta asiasta, jonka selvittämättä jättäminen kuormittaa työntekijän itsensä lisäksi koko työyhteisöä, työterveyshuoltoa sekä muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Mikäli esihenkilöllä tai työntekijällä herää huoli työn sujuvuudesta, on työterveyshuolto prosessin koordinaattorina luontainen kumppani. Oppimisvaikeudet eivät yksinään ole syy työstä poissaoloon, joten niiden yleisyyttä ei saada selville rekistereistä. Tarvitsemme tutkimusta, jossa oppimisvaikeuksia arvioidaan ilmiönä ja sen yhteyttä muuhun sairastavuuteen tai työelämän ulkopuolelle jäämiseen.

Minna Majuri

työterveyshuollon erikoislääkäri

Julia Anttilainen

tutkija, Työterveyslaitos

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide