Kirkon suuriin linjoihin voi vaikuttaa

Kirkolliskokouksessa on mukana myös valittujen maallikkojäsenten edustus.

11.11. 2:00

Pääkirjoituksessa (HS 8.11.) käsiteltiin evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalia. Naispappeus ja sukupuolineutraali avioliittolaki jakavat näkemyksiä. Kirkko sitoutuu virallisten lähetysjärjestöjensä yhdenvertaiseen kohteluun, vaikka osalle niistä naispappeus on edelleen vaikea pala.

Maissa, joissa nainen on miehen omaisuutta tai joissa pysyvä köyhyys, lukutaidottomuus ja tietämättömyys terveydenhoidosta ovat yleisiä ilmiöitä, on monenlaisia yhdenvertaisuushaasteita. ”Naispappeuden ilosanoman” julistaminen ei ole ehkä ensisijainen lääke tähän hätään.

Lähetysjärjestöjen kautta on mahdollista lisätä tasa-arvoa maailmassa ja parantaa myös naisten asemaa muun muassa edistämällä tyttöjen koulutusta sekä viemällä terveydenhoitoon liittyvää tietoa ja osaamista. Sukupuolineutraaliin avioliittolakiin jätettiin uskonnollisille yhteisöille oikeus omaan avioliittonäkemykseensä. Kirkon perinteinen avioliittonäkemys ei muuttunut. Kirkossa käydään nyt keskustelua, onko tätä näkemystä mahdollista tai tarpeen laajentaa.

Kirkon päätöksentekojärjestelmä näyttää olevan monille epäselvä. Itselle tärkeitä asioita pyritään demokratiaan vedoten edistämään kirkon voimassa olevia päätöksiä oikoen. Moniäänisen kirkon suuriin linjoihin on mahdollista vaikuttaa kirkolliskokouksessa, jossa mukana on myös valittujen maallikkojäsenten edustus.

Hannele Valtasaari

filosofian tohtori

Olarin seurakunta, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide