Vaalinkieltäjät voivat aktivoitua

11.11. 2:00

Savon Sanomat on huolissaan siitä, millaista jälkeä Yhdysvaltojen välivaaleissa valituksi tulleet vaalinkieltäjät saavat aikaan uusissa luottamustoimissaan.

”Vaalinkieltäjien pelätään murentavan demokratiaa päästessään vaaleista vastuullisiksi. Niin epäilemättä käy, jos he noudattavat tehtävissään vaalienalusjulistustaan, jonka mukaan vaaleissa on vain kaksi vaihtoehtoa: joko republikaanit voittavat tai demokraatit huijaavat.”

”Keskiviikkona alkoi jo näyttää, että asetelma on otollinen vaalituloksen kieltämiselle. Vaikka republikaanit näyttävätkin voittavan edustajainhuoneen enemmistön, mitään murskavoittoa ei ole luvassa.”

”Välivaalien vaalinkieltäjien lisäksi amerikkalaista demokratiaa uhkaa sekin, että kahden vuoden kuluttua järjestettävissä presidentinvaaleissa tehtävää havittelee mahdollisesti ex-presidentti Donald Trump, 76, tuo vaalinkieltäjistä suurin.”

”Jos Trump ilmoittautuu ehdolle, hän saattaa myös päästä republikaanien ehdokkaaksi. Silloin presidenttiyden uusiminen on lähellä, sillä demokraateilla ei näytä olevan valovoimaista tehtävän tavoittelijaa. Pian 80 vuotta täyttävä Joe Biden tuskin uutta kautta tavoittelee, kun hän sekoittaa jo nyt Ukrainan sodan Irakin sotaan ja oman poikansa aivosyöpäkuoleman sankarikuolemaan Irakin sodassa.”

Ilkka-Pohjalainen kommentoi perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran päätöstä luopua eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.

”Eduskunnan tärkein työ eli lakien valmistelu valiokunnissa ei ole mediaseksikästä, joten lähestyvät vaalit ja niissä kampanjointi ajavat Purran arvoasteikossa valiokuntatyön edelle. Itsestään selvää pitäisi olla, että kansanedustajan, myös puoluetta johtavan kansanedustajan, työ tehdään Arkadianmäellä, ei kauppojen edustoilla makkaraa jakaen ja omaa aatetta markkinoiden.”

”Oppositiojohtajan etäisyydenotto kansanedustajan perustyöhön vaikuttaa lähinnä vastuun pakoilulta. Vastaavaan populistiseen irtiottoon muilla puoluejohtajilla, joista viisi hoitaa myös ministerin vaativaa tehtävää, ei ole mahdollisuuksia. Tuskin se on edes käynyt heidän mielessään.”

”Vaalien lähestyessä työ puoluejohtajana vie yhä enemmän aikaa, mutta se ei saa näkyä kansanedustajan tehtävän hoitamisessa.”

”Hallintovaliokunta on perussuomalaisten poliittisen viestin kannalta eduskunnan tärkein valiokunta. Se käsittelee muun muassa ulkomaalaisasioihin, rajaturvallisuuteen ja poliisitoimeen liittyviä lakiesityksiä. Juuri näistä teemoista perussuomalaiset kentällä ja kirjoituksissaan usein puhuvat.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide