Ennallistamisasetus tuskin lopettaa kaupunkien kasvua

Tulevaisuudessa katse olisi syytä kääntää kaupunkien kasvamiseen sisäänpäin, samalla niitä vihertäen.

Tampereen Hiedanrannan kaupunginosa rakentuu entiselle tehdasalueelle.

11.11. 2:00

EU:n komission valmistelema ennallistamisasetus on herättänyt keskustelua myös kaupunkien osalta (esimerkiksi HS Mielipide 8.11.). Nyt onkin vaikuttamisen paikka.

Osa vaatimuksista on onneksi helppo täyttää: Suomen vehreillä kaupungeilla ei vaikkapa latvuspeitteisyyden kannalta ole ongelmaa, vaan kaupungit ylittävät helposti kymmenen prosentin vähimmäisvaatimuksen.

Samalla asetuksessa on myös huolettavia piirteitä.

Esimerkiksi kaupunkiseutuja tulisi tarkastella säilytettävän viherpinta-alan osalta yhtenä kokonaisuutena. Ei voi olla niin, että yksittäiset kunnat voisivat kerätä rusinoita pullasta jäämällä asetuksen ulkopuolelle – yhdyskuntarakennetta ei tule päästää vahingossa hajautumaan.

Asetus asettaa varmasti reunaehtoja sille, minkä verran voimme kasvaa luontoalueiden päälle. Tätä kysymystä on syytä muutenkin miettiä: olemmeko jo levittäneet asutustamme liian laajalle?

Tulevaisuudessa katse olisikin syytä kääntää kaupunkien kasvamiseen sisäänpäin, samalla niitä vihertäen. Hyviä esimerkkejä on olemassa, kuten Hiedanrannan vanhan tehdasalueen muutos kaupunginosaksi Tampereella.

Lopulta on vaikea uskoa, että kaupunkien kasvu loppuisi ennallistamisasetukseen. Kun katsoo Keski- tai Etelä-Eurooppaa, tarve kaupunkien kasvulle ja asunnoille on siellä jopa suurempi kuin meillä.

Vaikuttamistyössä kannattaa muistaa, mistä asetuksessa on pohjimmiltaan kysymys: sen varmistamisesta, että luonnontila paranee myös kaupungeissa. Tähän on laaja tuki: kaupunkilaisten toiveissa kärkeen nousee aina kaupunkivihreän määrän lisääminen keskustoissa ja asuinalueilla. Tähän suuntaan kaupunkien kehitystä kannattaakin viedä, fiksuin ja tehokkain keinoin.

Jaakko Stenhäll

kaupunginvaltuutettu (vihr), Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide